Skip to main content

Победителите в конкурса „Баня на годината” са известни!

За шеста поредна година бяха връчени наградите в конкурса Ideal Standard Баня на годината. Събитието се състоя на 18 март в хотел „Радисън”, в присъствието на водещи български медии.

В традиционната категория „Реализирана баня” победител е Цветанка Боева от Самоков за банята „Близо до природата”. Наградата е екзотична екскурзия за двама до о-в Маврициий.

За първи път в конкурса беше дадена възможност на архитекти и дизайнери да участват в нова категория – за 3D проекти на бани, които може и да не са реализирани, но в тях са предвидени продукти с марката Ideal Standard. В новата категория постъпиха много силни предложения, сред които бяха номинирани осем. Студио Indesign грабна голямата награда за 3D проект и спечели възможността да посети 12-то Бианале за архитектура във Венеция.

Журито, което определи най-достойните проекти бе в състав Васил Кънев –  Вицепрезидент на Идеал Стандарт Интернешънъл за Източна Европа, доц. д-р арх. Калин Тихолов – заместник декан на Архитектурен факултет, УАСГ, арх. Албена Владимирова-Андреева – интериорен дизайнер, арх. Иван Александров – интериорен дизайнер, Мила Бехар – представител на Superbrands за България, Юлияна Дончева – телевизионен журналист и продуцент и Христо Караиванов – Директор Маркетинг и продажби на компанията за България.

По традиция за свой фаворит сред номинираните гласува и интернет публиката в www.banianagodinata.com  Симпатиите й спечелиха – „слънчевата баня” на Мариана Керимидчиева в категория „Реализирана баня” и проекта на Петя Петрова в категория „3D баня”. Техните награди са уикенд за двама в луксозен SPA хотел в България.

Всички проекти, влезли в номинациите получиха награда термостатен смесител Melange.

Награди са предвидени и за гласувалите – от всички участвали във вота на случаен принцип ще бъдат изтеглени 20 участника, чиито имена ще бъдат обявени на интернет страницата на конкурса www.banianagodinata.com   Te получават луксозно окачване Senses 70.

На събитието беше връчена още една награда извън конкурса. Тя е за журналист, който със своя публикация, в най-голяма степен е допринесъл за популяризирането на идеята за банята и за превръщането й от обикновено хигиенно помещение в специално място за изключително преживяване на тялото и духа. Носител на наградата стана Мая Янева от списание „Още за къщата”, отличена заради авторска публикация, посветена на еко дизайна в банята, със заглавие „Ползите от зелената баня”. Голямата награда е екскурзия за двама до Европейската столица на културата за 2010 година – Истанбул, а всички номинирани журналисти получиха луксозно окачване Senses 70.

Кандидатурите бяха оценени от жури от изявени професионалисти в областта на журналистиката и PR-a. В състава му бяха Мила Вачева – редактор „Култура” на в. “24 часа”, Антоанета Салфидж – главен редактор на списание „Баня&SPA”, Валери Ценков – главен редактор на вестник „Живот и здраве”,  Нели Бенова – Управляващ директор на „Apeiron Communication”, Чудомир Пенев – представител на Идеал Стандарт.