Skip to main content

Никки Канделеро: „Съветът ми към всички номинирани е: увереност, сигурност, точна мисъл при презентиране и много усмивки!“

Интервю с г-н Канделеро, член на професионалното жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2011.

 

Кой е Никки Канделеро?

Животът му започва в една лятна сутрин, или по-точно на 6 Юли 1977 – ден Сряда. Роден в малко градче някъде на края на Дунава, с хубав спомен, че е започнал да рисува преди да се научи да пише.

През 2001, докато дивее в годините си като студент по Ландшафтна Архитектура в София, се ражда (Candelero). Оттогава до днес Candelero е името, с което всички го познават. Бързо открива голямата си страст към Дизайна и нагазва смело в нея.

През 2008 решава, че нещо му липсва и се прицелва директно в най-голямото „Даскало“ по дизайн и пр. на Италия, а именно Политехниката на Милано (Politecnico di Milano) като записва Интериорен Дизайн към частния департмънт SPD ( Scuola Politecnica di Design ). Година по-късно (2009), в една студена февруарска утрин, Ники Candelero, напуска SPD, тръгвайки си с отличие като Магистър по Интериорен Дизайн….. така и до днес. 🙂

Какво Ви вдъхновява ? Какво обичате в работата, която вършите ?

Цялата Вселена. Всичко е около нас самите. Важно е само да можем да се научим да го виждаме. Аз самият се уча всеки ден да отварям сетивата си все повече и повече, така че да виждам нещата различно. Много често съм се вдъхновявал от Светлината. С нея си имаме лична връзка! Влюбен съм! Обичам да казвам следното:

“Светлината е душата на един интериор, останалото са просто обеми и материали подредени в някакъв пъзел!“

Обичам всичко в „работата си“, тъй като тя  е част от мен. Да си дизайнер означава да се обградиш с Красота, много Красота. И всеки ден да се стараеш тази Красота да става достъпна за всички хора, създавайки най-общо казано „неща“, които не съществуват, но които ти вече си видял по нов начин.

Вие сте член на професионалното жури на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2011. Какви бяха основните Ви критерии при подбор на номинираните проекти ?

Трудно е да се подберат конкретен брой проекти, когато „предлагането“ е голямо.

Като по-основни мога да посоча: функционалност, естетика, хармоничност при подбор на материали, усвояване на обемите и възможности за трансформиране на помещението с други „скрити“ функции, и не на последно място разбира се: Усещането, което бих изпитал аз самия, попадайки там. Чувствата са изключително важни да се следват.

Какво бихте препоръчали на номинираните участници при презентиране на техните проекти по време на събитието на 29 март 2012 г.?

Есента присъствах на едно събитие във Венеция. Там се запознах с един еврейски архитект, който каза нещо много важно: “ Being a good Architect or Designer, doesn’t always mean you are a good Manager as well !“ (в превод: Да си добър архитект или дизайнер не винаги означава, че си и добър мениджър ! )

Много често хората на изкуството, най-общо казано, не могат да се изразяват пред хора/публика, или още повече – когато някой ги гледа под лупа.

Съветът ми към всички номинирани е: увереност, сигурност, точна мисъл при презентиране и много усмивки.  Нали знаете, че 70% от избора на Купувача се определя от Чувството, което Продавача ще остави в него.

Какво е за Вас конкурсът Ideal Standard Баня на годината?

Конкурсът Баня на годината е нещо много много интересно, тъй като дава възможност на млади талантливи хора да участват и да се запознаят отблизо както с IS, така и с проблематиката при проектирането на баня. Казвам го от личен опит, тъй като аз самият съм се сблъсквал многократно с тази тема – банята,  включително и на международно ниво.

Конкурсът сам по себе си може да бъде разигран по много различни начини. Условията при проектирането, самата задача, ще има ли някаква по-конкретна закачка с проектантите или не и т.н. Лично аз мисля, че може да се роди и съвсем нов конкурс в семейството на IS, насочен повече към продуктовия дизайн. Но това е една съвсем друга тема. 🙂

Какво е за Вас банята ?

Банята е нещо много много специфично и деликатно. Ужасявам се, когато гледам архитектурни планове и господата архитекти пренебрегват тези зони с лека ръка. Едно от нещата, което лично мен ме дразни много е, че в България се гледа на банята като помещение, в което се извършват биологични нужди, съпроводени с миещо-къпеши действия. Отделят се малки пространства за този така важен елемент и обитаващия се чувства като в клетка. Това е ужасно !!!

Хората трябва да започнат да гледат на банята като на нещо много лично и интимно. Ако трябва да дам аналог с модния дизайн, то тя определено е „моето бельо“. Трябва да се чувстваш комфортно, да имаш усещането за нежност, топлота, чистота, уют, сензитивността ти да се изостря, когато си в контакт с нея, да те кара да се усмихваш и мислиш за лудории, да разпускаш истински.

Какво е за Вас Ideal Standard?

IS е компания от Световен ранг, заемаща немалък дял на пазара. В последните години, тенденциите в дизайна се развиват ужасно бързо и бурно, що се отнася до баните. Навлизат нови материали, нови техонологии, нови изисквания. Все повече хората започват да се интересуват от това как да превърнат баните си в нещо повече, и благодарение на дизайнерите, нещата могат да се случват.

Нещата се променят, пазарите се променят и съответно, и играчите трябва да се променят спрямо новите правила на играта.

Мисля, че IS може спокойно да стартира нов Бренд или да отдели сегмент от цялостната си структура, и силно да инвестира в него, бутайки го в новия пазарен дял с новите материали. Търсене на „млада и нова дизайнерска кръв“ – за създаване на конкурентни продукти, интегриране на новости и технологии  и т.н.

Но едва ли аз съм този , който ще казва какво трябва да прави IS :))))

Благодаря Ви,

Никки Candelero

www.nikkiCandelero.com