Skip to main content

„Победата в конкурса ни донесе оптимизъм и вяра, че има справедливи конкурси в България, в които можеш да защитиш своя проект, да го представиш от своята гледна точка и журито да даде своята обективна оценка и градивна критика.“

Интервю със  LZ Architecture  – арх. Златина и Лъчезар Данаилови, носители на първа награда от конкурса Ideal Standard Баня на годината 2010

Поканихме Златина и Лъчезар Данаилови от LZ Architecture, за да споделят с нас впечатленията и емоциите си от участието в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2010, където бяха наградени с първо място от професионалното жури на конкурса за проекта си ISland, както и да разберем повече за отношението им към конкурса, номинираните за Баня на годината 2011 и Ideal Standard. Ето какво споделиха те с нас:

Златина и Лъчезар Данаилови - LZ Architectures, носители на първа награда в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2010

Проектирането на бани ни привлича с идеята за създаването на пространство за уединение, спокойствие и почивка. Денят на всеки започва и завършва в нея, но хората рядко и отделят нужното внимание. Това ни провокира да работим по конкурса Ideal Standard Баня на годината 2010 и да докажем, че това е пространство с много въздействие и потенциал за развитие.

Участвахме в конкурса  Ideal Standard Баня на годината 2010, за да представим нашата идея как една баня може да бъде различна. Идеята беше да се потърси ново решение за организиране на пространството и да се избегне стандартното подреждане на санитарните уреди по периферията на банята и  да се създаде единен елемент, който обединява всички функции на банята в едно. Така се създаде ISland.

Проектът ISland, с който LZ Architectures спечелиха първа награда в Ideal Standard Баня на годината 2010

Победата в конкурса ни донесе оптимизъм и вяра, че има справедливи конкурси в България, в които можеш да защитиш своя проект и да го представиш от своята гледна точка и журито да даде своята обективна оценка и градивна критика. Имаме опит с много други конкурси, в които бяха налице корпуция, връзки, липса на гласност…Разбира се, бяхме и много изненадани и зарадвани, че нашата идея за баня ISland беше одобрена и аплодирана от журито.

Номинираните проекти в Ideal Standard Баня на годината 2011 са проекти, от които лъха свободата на проектирането на идейни бани в неконкретна обстановка. Проявени са най-различни вкусове и разбирания на авторите каква трябва да бъде една баня. Представени са много добри визуализации, силна страна на дизайнерите. Но не силните визуализации са гарант за победа, а цялостното естетическо и функционално осмисляне на банята, ако разчитаме на реална преценка. Но нека оставим тази задача на журито:)

Вдъхновяваме се от вниманието към детайла, от умелото съчетание на естетика и функционалност във всеки проект. Вдъхновяваме се от природата, красотата, музиката, водата. Вдъхновяваме се от добрата идея и нейното развитие.

Идеалната баня е понятие, което има различно определение в различните по функции сгради. В обществените сгради минимализмът и дизайнът на банята са особено значими и иновациите са изключително важни от гледна точка на минимални разходи на вода предвид честото ползване от много хора. В хотелите и сградите за кратък престой банята трябва да бъде така проектирана, че да зареди своя гост с позитивизъм. Банята в дома трябва да дава на собственика си удобство и уют, да го тонизира в началото на деня и да му осигури спокойствие и  бягство от хаоса и шума в края на деня.

Ideal Standard е марка с изключително качество на предлаганите продукти. Тя обръща внимание на всеки сегмент от пазара, като създава продукти както за масова употреба, така и за най-изтънчения и претенциозен вкус. Обръща специално внимание на иновациите със стремеж за опазване на околната среда, с цел пестене на водата, която намалява с всеки изминал ден.

––

Повече за Златина и Лъчезар Данаилови – LZ Architecture, можете да научите на lzarchitecture.com.

Пълна информация за конкурса Ideal Standard Баня на годината можете да намерите на www.banianagodinata.com .