Skip to main content
Ideal Standard проведе „шпионско” проучване за поведението на хората в банята

Ideal Standard проведе „шпионско” проучване за поведението на хората в банята

Резултатите бяха представени на международното изложение ISH във Франкфурт. За първи път в проучване, свързано с банята бяха поставени проследяващи човешките движения сензори. Целта на подобно проучване е да се изследва по-обстойно поведението на хората в банята и получените данни да помогнат за създаването на по- добри цялостни решения за баня.

В рамките на две седмици през месец февруари тази година представителна извадка на семейства от четири европейски държави се съгласиха да допуснат Ideal Standard, специалист в цялостните решения за баня и водещ производител в Европа, да проследи всяко тяхно „миене, плискане и пляскане с вода“ в името на науката.

Чрез  поставените във всяка баня двуизмерни и триизмерни сензори за  проследяване движенията на човешкото тяло, Ideal Standard имаше възможност да направи детайлна картина как в действителност хората използват своето пространство – банята.

Резултатите са допълнени от количествени данни, събрани от 4000 души и бяха разкрити на специално събитие на престижния международен панаир ISH във Франкфурт, който се провежда от 12 до 16 март.

 

Резултатите бяха обявени на пресконференцията на Ideal Standard на международното изложение ISH 2013 г. в Бяла книга, озаглавена: „Модели  на поведение в банята – как да оптимизираме пространството на банята в модерните домакинства“.

„Банята е уникално пространство в дома”, каза Д-р Джон Куран, социален  антрополог и автор на Бялата книга.  „Тя се отличава от останалите стаи в дома, защото трябва да отговори на
множество нужди. Банята е пространството, което ни трансформира от едно  състояние на ума в друго и поради това може да отбележи различните персонажи,  които сме през деня. Тези характеристики на трансформация означават само, че  банята е свързана  с всекидневните
ритуали, които ни помагат да определим кои сме”.

За всяка една от баните, участвали в изследването, Ideal Standard създаде „профил на банята” на базата на събраните проучвания. Всеки един профил на баня може да се смята за отправна точка, когато се проектира баня за различни типове нужди.

Профилите на бани са създадени от Робин Левин, световнопризнат дизайнер и неофициален директор по дизайна на Ideal Standard във Великобритания. Робин Левин използва пълната гама продукти на Ideal Standard – основната гама на колекцията Connect, елегантността на Softmood, минимализма на Strada и широка гама от водо- и енергоспестяващи душове и смесители, за да създаде пространства, които отговарят на нуждите на различните типове домакинства, участвали в проучването.

„Важно е да се отбележи, че приложихме комплексен подход при избора на продуктите, които препоръчвахме за всяка от баните. Като разчитахме на домакинствата, съчетано с техните индивидуални предпочитания, ние избрахме широка гама от продукти на Ideal Standard, за да им предложим цялостни и персонализирани
решения. Ще използвам цитат на известния френски архитект и дизайнер Le Corbusier – „домът е машина за живот”, затова нека го направим по-приятен”.