Skip to main content
Лазар Лазаров: В проектираните бани видях стремеж към създаване на „идеално” пространство

Лазар Лазаров: В проектираните бани видях стремеж към създаване на „идеално” пространство

Като член на журито на конкурса Баня на годината имате поглед върху 60-те 3D проекта на бани, които бяха подадени за участие в тазгодишния конкурс. Какви тенденции Ви направиха впечатление и можете да откроите като водещи за
конкурсните проекти?

Това, което забелязвам е, че в проектите има тенденция към интегрирани решения, по емоционален подход, изчистени линии и персонализиране на банята. Също така забелязах в предложенията много повече свободно пространство и скриване на ненужните неща и вещите (примерно скрити са дрехите за пране, тоалетните принадлежности и другите пособия). Банята вече не се възприема като традиционно място, а като място с много функции и обединяване на няколко зони в една. В проектираните бани видях стремеж към създаване на „идеално” пространство, което дори надхвърля очакванията на потребителите, но напълно отговаря на техните нужди, с което тези решения съответстват на мотото на тазгодишния ни конкурс Ideal Standard Баня на годината е „В търсене на идеалната баня…”

Какви са Вашите основни критерии, при оценката на проект за цялостен дизайн на баня?

На първо място хармонията на отделните елементи и зони в банята, примерно областта на умивалника, зоната за душ или ваната, тоалетната. На второ място бих посочил свободното пространство. Банята се възприема като лимитирано място, докато в тези проекти в банята има повече пространство. И не на последно място, продуктите на Ideal Standard, които отразяват съвременния забързан начин на живот със своите функции – пестене на природните ресурси вода и енергия, здраве и грижа към околната среда.

Мотото на конкурса Ideal Standard Баня на годината бе „В търсене на идеалната баня”. Каква, според Вас, е идеалната баня за всеки човек и по какъв начин всяка баня трябва да отговаря на очакванията на своите ползватели?

Всеобща истина е, че „вкус приятел няма” така, както нуждите на всеки един са различни. Отчитайки, че средно в едно семейство има четирима души, като започнем от двама малки до двама големи, създаването на такъв „еластичен” продукт е предизвикателство. Тогава говорим за
„реалната идеална” баня, т.е. това, което ние мечтаем и което можем да постигнем, за да отговаря на изискванията на потребителя – пространство, стил, бюджет или нужди – трасформация, тонизиране,
релакс и игра.

Тази година конкурсът Баня на годината на Ideal Standard реализира своето девето издание. Какво Ви вдъхновява и мотивира да продължавате да търсите „Идеалната баня” на България?

Конкурсът Ideal Standard Баня на годината е единствената платформа в
България, която дава възможност дизайнери и архитекти да покажат своите идеи за тенденциите в банята, като използват нашите продукти. Ние предлагаме цялостни решения за баня и чрез техните решения за оптимизиране на различните пространства постигаме невероятен синхрон в мисията си да задоволяваме нуждите на потребителите. Ние сме ориентирани изцяло към клиента – разбираме настоящите и бъдещите му потребности, изпълняваме изискванията му и дори се стремим да надминем неговите очаквания.

Конкурсът Ideal Standard Баня на годината събра на едно място много от елитните дизайнери и архитекти в страната. Как определяте важността на връзката с тях като съмишленици в работата ви?

Интелигентното използване на пространството в банята за нас е синергия между индустриален дизайн и интериорен дизайн, от
една страна и от друга, ежедневните нужди на нашите потребители – трансформация, тонизиране, релакс и игра и техните мечти. Смятам, че заедно с архитекти и дизайнери сме партньори по пътя към търсенето и създаването на „идеалната” баня.