Skip to main content

Какво стои зад добрия дизайн?

Democracy_smallИма ли някакви основни принципи, които да ни ръководят и да определят кое отличава един дизайн от друг? Всъщност има. През 1980 г. Дитер Рамс определя 10-те най-важни принципа на добрия дизайн. Дитер Рамс е промишлен дизайнер роден през 1932 г. във Висбаден, Германия.

Тези 10 принципа важат и при дизайна на продуктите на Ideal Standard. Те са принципи на вдъхновение и критерии за успешност. Ние знаем, че баните могат да бъдат трудни за проектиране – прекалено малки, прекалено големи, пространства със сложни форми, претрупани или просто неудобни. Каквото и да е пространството, нашата цел е да вдъхновим с идеи и полезни съвети, като помогнем визията да се превърне в реалност, независимо от търсенията, бюджета или пространството ние не просто даваме решения, а искаме да извървим пътя с клиента от идеята за промяна в банята до реализиране на „идеалния“ дизайн.

Какво се крие зад добрия дизайн?

1. Добрият дизайн е иновативен. Възможностите за иновации не са изчерпани. Развитието на технологиите непрекъснато ни предлага нови възможности за иновативен дизайн.  Иновативният дизайн не е самоцел, а върви заедно с иновативните технологии.

2. Добрият дизайн прави продукта използваем. Продуктът се купува, за да бъде използван. Той трябва да задоволява определени потребности, трябва да е функционален, но и естетически и психологически въздействащ. Добрият дизайн подчертава предимствата на продукта и прави незабелижими недостатъците.

3. Добрият дизайн е естетичен. Естетиката в продукта е неразделна част от неговата ползваемост, защото красивите продукти се използват всеки ден и се отразяват на нас самите и ни карат да се чувстваме добре. А само добре изработеният продукт, може да бъде красив.

4. Добрият дизайн прави продукта разбираем. Добрият дизайн изяснява структурата на продукта. Нещо повече, той прави продукта ясно да изрази своята функция като провокира интуицията на потребителя. А най-добрият вариант е дизайнът на продукта да изразява същността му.

5. Добрият дизайн не се натрапва. Продуктите, които изпълняват конкретна функция са като инструментите. Те не са нито декоративни предмети, нито произведения на изкуството. Дизайнът им трябва да бъде едновременно умерен и ненатрапчив, за да позволи на потребителя да изрази себе си.

6. Добрият дизайн е честен. Добрият дизайн не представя продукта като по-иновативен, по-добър или по-стойностен, отколкото всъщност е. Добрият дизайн не манипулира потребителите с обещания, които не може да изпълни.

7. Добрият дизайн има дълъг живот. Избягва да е по модата и въпреки това не изглежда остарял. За разлика от модерното, добрият дизайн има дълъг живот – дори и в днешното общество.

8. Добрият дизайн е изпипан до последния детайл. Нищо в дизайна не трябва да бъде произволно избрано или оставено на случайността. Грижата и прецизността при дизайна показват уважение към потребителите.

9. Добрият дизайн трябва да е съобразен с околната среда. Дизайнът има сериозен принос в опазването на околната среда. Съхраняването на ресурсите и намаляване на замърсяването през целия жизнен цикъл на продукта.

10. Добрият дизайн е колкото се може по-малко. По-малко, но по-добро – защото се фокусира върху съществените аспекти на продукта и не се претрупва с незначителни детайли. Върнете се към изчистения дизайн, назад към опростените форми.