Skip to main content

Проект на идеална баня на студенти от Стажантска програма 2013

5Kакво е необходимо, за да накараш една баня да блести? Дали качествeните материали на интериора и добре подбраното осветление са единствените компоненти достатъчни да накарат това толкова важно място да сияе. Напълно безсмислено да уточнявамe, че продуктите на Ideal Standard са тези, които правят банята великолепна… и да  – тя е самото съвършенство. Но ние търсим нещо друго… Нещо, което ще ни отведе отвъд…

В началото на Стажантската програма 2013 група студенти се бяха събрали в една от почивките и споделяха своите утопични идеи… някой подхвърли от нищото хрумването за стъклена тоалетна. И така от стъклената тоалетна преминахме към стъклена мивка, вана и т.н… И това беше началото… Така се зароди идеята за нашата „Кристална баня”.

 

4 3Основният принцип вдъхновил изграждането на „Кристалната баня” лежи на идеята за разпространението на светлината. По своята същност материалите поглъщат и отразяват определен процент от светлинните лъчи. Имайки предвид факта, че прозрачната пририрода на стъклото позволява на светлината да преминава през него, ние трябваше внимателно да подберем останалите материали за изграждането на стаята. Възприемайки това като наш основен мотив ние положихме основите на идеята върху противопоставянето пропускливост-поглъщане – и избрахме за втора водеща тематика черния цвят – с идеята, че той почти напълно поглъща светлинните лъчи.

6Тъй като нашата баня е изключително нестандартна решихме за пода да използваме нещо различно, прилагайки рядко срещания черен пясък с акцент – нишки от бял. И за да затворим нашата кристална кутия, покрихме пода със стъкло, което отразява светлината.

 

 

 

 

 

2За шкафовете използвахме черен мрамор, а за плота на мивката – бял като контраст на черния под. Също така като лек мотив белият мрамор е включен и в плочките на стените, но техният основен градящ елемент отново е стъклото – мат и кристал. Важно е да уточним защо използваме именно този приложим още в далечното минало материал. Думата „мрамор“ произлиза от гръцки език и означава „кристална скала“, „блестящ камък“.

В нашия случай за огледалата сме използвали нагреватели, за да не се запотяват. Друго интересно приложение на огледало намира в нашето така наречено „Кътче от природата”. За целта оградихме единия ъгъл с огледални плоскости, а пред тях пуснахме под наклон 3 стъклени плочи, по които се стича вода. Долу в основата на конструкцията (пред стъклото) сме поставили вулканични камъни. За да подчертаем основния мотив между камъните, сме скрили диодни осветителни тела, чиято светлина отразява стичащата се вода по стъклото, а огледалата засилват ефекта. Осветителните тела включват два вида лунички: подови и вградени, като материалите ще бъдат от метал и стъкло, също така ще има и огледало със странични осветления. Ваната е от най-иновативните модели на Ideal Standard от серията Soft. Една съществена част от интериора на Кристалната баня са продуктите на Ideal Standard подбрани съобразно дизайна. Мивката е от серията Simply U, тоалетната и бидето – Ventuno, душ корито-Ultra flat, а душа и душ-кабината са от продуктовата гама на Magnum.

1Проектът ни стигна до финалния си вид благодарение на съвместната и усърдна работа на екипа, който бе сформиран от Траяна Ковачева, Красен Илиев, Ирина Тотева, Йоанна Боева, Преслава Иванова и Иван Косев. Всеки един от нас допринесе за изготвянето и представянето на нашата причудлива идея, която се надяваме да е грабнала вниманието на аудиторията.