Skip to main content

Наръчник за вашата реална идеална баня

IS_Bathroom_caseРемонтът в банята е вълнуваща задача. Но преди да отскочите до магазина, за да изберете най-модерните плочки или най-готината вана, има няколко задължителни, макар и не толкова вълнуващи неща, за които да помислите за да направите вашата реална идеална баня. „Ремонтирането на банята често започва с въодушевление и завършва с разочарование. Трудно е да решиш откъде да започнеш, а още по-трудно – да преодолееш ограниченията на пространството”, казва Керис Брайт, Главен Маркетинг Мениджър в Идеал Стандарт Интернешънъл. Ремонтирането на банята може да бъде много трудоемко, времеемко и скъпо, ето защо ние подготвихме 15 съвета, които да следвате, за да сте сигурни, че вашият проект върви по план, а това да постигнете своя идеал за баня е съвсем реално. В три последователни статии ще ви представим кои са тези стъпки.

Съвет №1 Бюджет

IS_SoftMood_Multiproduct_Amb_NN_UnderBasinwithMirror;4Ако все още не сте решили колко пари ще отделите за ремонта на банята, то помислете добре колко можете да отделите. Определянето на параметрите на бюджета ще ви помогне да вземате решения какво точно можете да включите като дейности и продукти в банята. След като дефинирате ясно сумата и отделите парите, необходими за труд, ще имате ясна представа колко пари можете да похарчите за плочки, керамични продукти, смесители и други екстри.

 

 

Съвет №2 Време

IS_SimplyUМного хора смятат, че ако банята им е малка, то ремонтът ще отнеме само няколко дни, много по-малко, ако банята е голяма. Това обаче невинаги е така. Времето за ремонт зависи от това колко и какво искате да промените – без значение дали банята е голяма или малка, то майсторът ще трябва да извърши същите дейности. Планирането се отнася не само да определите колко време ще отнеме ремонта, но също така и действия като поръчка и/или покупка на плочки, керамични продукти, смесители, покупка или поръчка по ваш модел на шкафове за съхранение на вещи, за да сте сигурни, че те ще бъдат доставени, когато вече е дошло време за тяхното монтиране. Планирането на времето е изключително важно особено в домове с една баня, защото те ще трябва да организират по друг начин всекидневието си.

Съвет №3 Последователност на дейностите

Когато става въпрос за ремонт на банята, то трябва да се извърши в определена последователност, за да си спестите време за почистване и допълнителни неприятности. Дали премествате стена или просто пребоядисвате, вие винаги трябва да започнете от най-горната точка на помещението. Първо ремонтирайте тавана, после стените и най-накрая пода, за да не повредите току-що ремонтираното.

Съвет №4 Скрити проблеми

Ако имате намерение напълно да реновирате банята си, трябва да вземете под внимание няколко фактора, които има вероятност да открият скрити проблемни зони. Ето защо е необходимо да вземете предвид на колко е години дома ви, с какви материали е построен, как е построен. Например един такъв скрит проблем е теч на вода – недобре свързване на тръбите, стари корозирали тръби, друг скрит проблем може да се окаже преместването на канала, изходите на топла и студена вода на друго място, за да поставите мивката, душа или ваната и други подобни, остаряла електрическа инсталация – обезопасяване на зоните, добавяне на допълнителни точки за ключове, контакти и осветителни тела.

Съвет №5 Дизайн и функционалност

Democracy_smallКогато започвате да мислите за банята, помислете първо как бихте искали тя да изглежда. Необходимо е да вземете предвид цвета, вида на покритията по стените и пода, шкафове, душ/душ тотем или душ кабина, вана – размер, форма, функции и дизайн, смесители за душ, вана, мивка, керамични продукти – мивка – дизайн, функция, форма; WC комплект – вид на моноблока с казанче или вградена система, стояща или за стената, биде; огледало с осветление или без, с допълнителна функция против изпотяване, само огледало или със шкаф и други. Може много бързо да се объркате и дори да се откажете, затова започнете с проучване. Примерно може първо да започнете да напасвате отделните елементи в банята до получавеното на цялостната визия или може да изберете някакъв дизайнерски акцент в банята и по него да подредите останалите елементи. Необходимо е да имате предвид, че дизайнът трябва да върви ръка за ръка с функционалността. Затова помислете кой ще използва банята и как, какви са нуждите, колко души използват банята, колко често. Също така помислете как дизайнът на банята ще се впише с този на дома ви.

Вижте какви любопитни факти разкрива иновативното проучване на Ideal Standard ‘Project Optimize’. То ще ви накара да помислите под един различен ъгъл за банята и нейните функции. Първа и втора част, излъчени по БНТ в „Денят отблизо с Мария“, представени от интериорния дизайнер Кирил Станев.