Skip to main content

Анелия Кондова и Уу-Хяк Парк, жури в Баня на годината 2013: В България има толкова много вдъхновение и красота, които наистина биха могли да създадат облика на българския дизайн

Анелия Кондова и южнокореецът Уу-Хяк Парк са създателите на Koh Design Studio за пространствен и интериорен дизайн. Двамата завършват Пространствен и Интериорен Дизайн в ChelseaCollege of Art and Design, London. Той работи за екипа на Lotte Department Store, KKWOO’s Architectural Atelier и Лондонският офис на Норман Фостър. Избран от списание IDFX за най-добър млад интериорен дизайнер за 2008 г. в Англия.

Анелия Кондова завършва „Керамика” в Националната Художествена Академия. Със стипендия пребивава в Cite Internationale Des’ Arts в Париж. Това е институция с ателиета за художници. Всяка държава има ателиета там и чрез стипендия изпраща свои творци, които пребибават там определен период. Работи като интериорен дизайнер за студио за архитектура и дизайн Dexter Moren Associates, специализирано в строителството и дизайна на хотели.

 

Участвате за първи път в журито на конкурса Баня на годината. Какви са очакванията ви?

Усещане за хармония определено. Хармонията е много важна във всяка една сфера на изкуството и дизайна. Тя се постига както чрез знанията, които натрупваме, така и чрез интуицията и личните качества  на дизайнера. Иска ми се да видя точно това – хармония постигната чрез усещане, провокация и чувство за пространство.

Конкурсите са платформа, чиято цел е да накара участниците да се „изстискат до край“, да покажат своята способност и креативност, съобразявайки се с изискванията на заданието. Това по един много интересен начин съответства с момента, в който се работи с клиенти. Точно тук идва пресечната точка, когато дизайнера трябва да е щастлив от това, което създава, воден от изискванията на клиента.

 

Какви са тенденциите, които забелязвате напоследък в интериорния дизайн?

В България от едно определено време насам, хората наистина започнаха да се интересуват повече от дизайн и да изискват повече. Това се отнася за пространства като работното място, заведенията и нашият дом. За съжаление обаче, този процент от хора не е голям и определено е концентриран в София. Мога да го кажа като човек, който живее във Варна. Иска ми се повече хора да имат достъп до добър и качествен дизайн, защото това възпитава вкус и не само.

Иначе извън всички нови тенденции, които могат да се прочетат в списанията, това, което  ми прави впечатление, е бих казала една вечна тенденция. Харесва ми страшно много това, че хората в други държави като Холандия, Швеция Дания, Чехия и др, създавайки модерна визия, черпят вдъхновение от миналото си, от различни културни периоди, от различни културни проблеми.

България има много драматична история, но някак си не ми се иска с лека ръка хората да загърбват това, което са имали и да се опитват винаги да започват от начало, това просто не работи. В България има толкова много вдъхновение и красота, които наистина биха могли да създадат облика на българския дизайн. Много ми се иска младите дизайнери да се фокусират и върху това, което имаме тук, а не само върху това, което нямаме.

Исака ми се българите да не си падат толкова много по лъскавото и плочките, а да се научат да рециклират мебелите си и да дадат нов живот на културното си наследство. А ако искат модерно, да се научат как точно да го ползват.

 

Постигнали сте много успехи в сферата на дизайна. Какъв съвет бихте дали на бъдещите дизайнери, участници в конкурса?

Бих ги посъветвала да четат много, да се интересуват от всичко, да пътуват повече при възможност. Да споделят знанието и идеите си един с друг. Да се научат да скицират на ръка, но и да умеят да използват поне 3-4 компютърни програми. Да знаят, че работното време на дизайнера не е от от 9 до 6. Да не се отчайват и да знаят, че дизайнът е отговорност.

 

Кои са последните проекти, по които работите или с които се гордеете?

Определено имаме сантименталност към първият си проект в България, който миналата година излезе и в международна публикация в книга на издателството SANDU publishing. Иначе в момента работим по две частни къщи, които живот и здраве, ще са готови през лятото. Имаме и клиент, с който работим по малък проект, за интериор и екстериор на дървена къща, който спечели финансиране по програма.

Проекти на Koh Design Studio:

_MG_3137 _MG_3225 _MG_3370 _MG_7742 _MG_8335_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sanduМеждународна публикация в книга на издателството SANDU publishing