Skip to main content

Виктор Василев, жури в Баня на годината 2013: Изявените проекти ще са тези, които най-добре са успели да открият това, което представлява марката Ideal Standard

ViktorВиктор Василев има самостоятелна практика в Милано. Печелил е редица престижни конкурси. Някои от наградите му са: през 2010 г. е сред тримата победители в конкурса Dressed Stone на Marmotech Carrara и Antonio Lupi; през 2011 г. печели първата награда в конкурса MDF Italia + Cristalplant  за дизайна на своята ‘MAMBA’ полица/чин;  2012 – Chicago Atheneaum of Design ‘Good Design Award’ / CTline / Boffi; 2013 – Interior Innovation Award Imm Koln /  Mamba / MDF Italia; 2013 – ADI Design Index / CTline / Boffi и 2014 – Interior Innovation Award Imm Koln / Flaps / Antrax. За първи път ще бъде жури в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2013.

Работите в Италия, а проектите ви получават много високо признание. Каква е вашата формула за печеливш проект?

Да ви призная честно, ако знаех формулата щях да съм много по-щастлив (Усмихва се). Няма точна формула. Всеки нов проект е ново предизвикателство. Това, което съм забелязал в човешкото развитие е, че за един успешен резултат изключително важно е отношението между клиента и творческото лице, за да се получи т.нар. специфична химия, която води до успешния завършек на инициативата. Има един известен архитект – от Средновековието 15 век, построил първата болница в Милано, а в момента е превърната в седалище на държавния университет – Филарете, който казва , че „всеки проект има необходимост от майка и от баща и архитектът може да бъде само един от двамата“. Зад всеки един успешен проект стои един отговорен клиент, който е имал куража да рискува и да даде възможност на творческото лице да изрази своя потенциал. Това според мен е основата за един успешен проект, било то в архитектура или в продуктовия дизайн. Имал съм възможност да работя с хора да ми дадат този тласък, увереност, която понякога е по-дълга от твоята крачка.

Участвали сте и сте печелили много международни конкурси. Какво е усещането да си участник в конкурс и сега, когато сте жури? Какъв съвет бихте дали на участниците?

За първи път участвам като жури. Усещането е много интересно, много приятно. От една страна усещам голяма отговорност. Като участник в конкурси си представям „творческата боязън“ на всеки един, на неговия личен труд, защото е свързано с неговата душевност и като представяш идея връзката е по-сантиментална. Давам си напълно сметка за доверието, което тези хора имат спрямо нас – това е голяма отговорност. Ще се постарая да бъда на нивото на техните очаквания. Като съвет бих им казал да се запознаят добре с това, което представлява Ideal Standard – същността на марката. Да открият това, което прави тази марка специфична, отвъд самите продукти, което разграничава една марка от друга. За да успееш, наистина да направиш едно предложение да има смисъл в конкурса, трябва да откриеш това, което прави тази марка специфична и различна, да го използваш като водеща идея в своя проект.

Какво бихте оценили в проектите, които участват в конкурса Баня на годината 2013? Какви са очакванията ви?

Изявените проекти ще са тези, които най-добре са успели да открият това, което представлява Ideal Standard – същността на марката и нейната специфичност.

Какви са последните проекти, по които работите или с които се гордеете?

В момента съм доста зает с проекти, които подготвям за мебелния салон в Милано през април. Снимките са на проекти, с които съм печелил първи награди на конкурси.

01 02 03Умивалник КУБ от мрамор и стъкло – Dressed Stone Competition with Marmotec Carrara & Antonio Lupi / 2010

 

 

 

 

Mamba_01 Mamba_02Mamba Полица/Чин – Cristalplant Design Contest with MDF Italia / 2011