Skip to main content

Гена Събева, жури в Баня на годината 2013: Очакването ми от Баня на годината е Нова гледна точка за пространството, наречено баня.

GenaИнженер и дизайнер Гена Събева е основен двигател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) http://www.aidb.bg – неин инициатор, съучредител и настоящ председател. Преди повече от 20 години стартира собствен бизнес с интериорен текстил, мебели и аксесоари за дома. По-късно се специализира в това, което професионалистите означават с термина „зона нощ”. Ето какво сподели тя за конкурса Баня на годината и за очакванията й от нега, за проектите, по които работи и за тенденциите в дизайна.

Асоциацията на интериорните дизайнери в България е да създадете едно пространство, което да направи мост между бизнеса и дизайнерите. Конкурсът Баня на годината също цели да срещне млади таланти, доказали се професионалисти в областта на дизайна и производител като Ideal Standard. А сега сте и част от журито на конкурса Баня на годината. Какви са очакванията ви?

Когато гледам един проект първо проследявам дали всичко е на място, т.е. елементите на банята да са разположени в полза на човека. Не поощрявам запълване на пространството с нефункционални, но били те и много модерни предмети. Във всеки проект търся новото, търся личния почерк и стил на дизайнера. Очакванията ми от конкурса Баня на годината, който се е доказал в годините като прекрасно място за изява на професионалисти в областта на архитектурата и дизайна, е Нова гледна точка за пространството наречено баня.

 

Какъв съвет бихте дали на участниците в конкурса?

О,ТВОРЕТЕ се.

Какви тенденции забелязвате в интериорния дизайн и очаквате ли проектите да бъдат повлияни от тях?

Пътувам доста по света и имам възможност да следя от близо новостите в обзавеждането. Моят фокус е предимно върху спалнята и хотелската стая, но точно така открих тенденцията, че Банята става все по-сериозна част от спалнята. Всъщност преградите  между банята и спалнята стават все по-ефирни, докато паднат. Искам повече от проекта Баня, нека е SPA.

Кои са последните проекти, по които работите или с които се гордеете?

Занимавам се предимно със собствени инвестиции или като критик на чужди, но да, ще покажа няколко стандартни и един по-авангарден поглед на бани. Гена Събева Интериор Павлово