Skip to main content

Лазар Лазаров, председател на журито: Международно признати професионалисти ще оценяват проектите в конкурса

LazarЛазар Лазаров заема позицията Бизнес Лидер – клъстер България в Идеал Стандарт Интернешенъл от октомври 2011 г. В тази си роля Лазар Лазаров отговаря за развитието на пазарите в страните от клъстер България – България, Полша, Украйна, Румъния, Сърбия, Прибалтийските републики, Унгария, Турция, Албания. В професионалната си кариера е работил с дизайнерите Jean Nouvel, Marc Newson, Robin Levien, Marc Sadler и с дизайнерските студиа Artefakt, Neunzig, Quadro Design Studio.

Какво означава за Ideal Standard конкурса Баня на годината. Ще отбележите 10-то юбилейно издание.

Конкурсът Баня на годината е мястото, където се срещат младите с техните идеи и виждания и хората, за които това е ежедневие. Така всяка една от страните може да преоткрие и научи нещо ново и различно. Конкурсът е мястото, където и ние като производител на цялостни решения за баня имаме възможност да погледнем нещата през по-различен поглед.

От друга страна именно чрез конкурса се откриват млади таланти, които впоследствие успешно се развиват в сферата на интериорния дизайн. Конкурсът Ideal Standard Баня на годината вече десета година се припознава от младите дизайнери като платформа, в която да покажат своите способности, виждания, идеи и креативност.

Тази година мотото на конкурса Баня на годината е „Скроени по хората пространства”. Какво е новото и различното в десетото издание?

Банята е пространството, в което всеки един от нас прекарва в уединение – лично пространство, отговаряйки на уникалните нужди на всеки един от нас. Така то трябва да бъде „скроено по мярката” на хората, които го използват. Това ни поставя дизайнери и производители пред предизвикателството да създаваме такива продукти и услуги, които да отговарят на всяка една потребност. Поради тази причина тази година в двете конкурсни категории „Идеалната баня на моето семейство” до 15 кв. м. и „Моята лична идеална баня” до 8 кв. м. Във всяка една категория има създадени конкретни профили на семейства и личности, по които да бъде „скроено” пространството. В категорията „Идеалната баня на моето семейство” профилите са: Семейство Йорданови – фенове на източната философия; Семейство Ангелови – живеят природосъобразно; Домакинство с възрастен мъж. Семейство Дончеви и Grande familia – семейство Братованови.
В категорията „Моята лична идеална баня” дизайнерите ще могат да кроят по профилите на: Джаз музиканта Краси; IT специалиста Станислав; Модният дизайнер – Ивон или Екстремиста Слави.

Тези профоли могат да насочат дизайнерите да създадат и свои герои, по които да проектират пространството баня. http://www.banianagodinata.com/pages/Category/

Друго интересно в тазгодишното издание на конкурса е, че на самата официална церемония ще бъдат обявени победители в конкурса и фаворитите на публиката. Дотогава няма да бъдат известни, т.е. няма да има номинации, от които да се избира, а всички проекти участват до самия край.

Тази година журито ще оценява проектите по следните шест критерия: Прецизност при представяне на проекта; Оптимизация на пространството; Иновативност;  Реализация на проекта; Ергономичност и Подбор на продуктите http://www.banianagodinata.com/pages/Criteria-rating/

Вие сте председател на журито, а кои са останалите членовете?

В състава на журито тази година има изключителни професионалисти в сферата на архитектурата и интериорния дизайн, получили признание не само у нас, но и в чужбина. Членове на журито са хора, с които и досега сме работили като арх. Албена Владимирова – Андреева, Величко Великов от Черга и Владислав Василев. Други членове на журито са от нашите партньори – Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България и Генчо Гоев, дизайнер и собственик на Dibla. В нашето жури са световноизвестни архитекти и дизайнери като Виктор Василев, Анелия Кондова и Уу-Хяк Парк от Koh design studio, Борислав Игнатов.

Част от нашето жури е и доц. д-р Борис Сергинов, завеждащ катедра „Дизайн” в НБУ; Кирил Станев, интериорен дизайнер и водещ в рубриката за интериор в предаването „Отблизо” по БНТ и Теменужка Захариева, блогър и интериорен дизайнер.

За да има приемственост с предишните конкурси решихме да включим и миналогодишните победители от конкурса Баня на годината Ралица Паунова и Мила Иванова.