Skip to main content

Теменужка Захариева: Най-важното, което всеки дизайнер трябва да има, е отношение – към добрия дизайн, усет… И да се възползва максимално от конкурси като Баня на годината

ТеменужкаТеменужка Захариева е в състава на журито на Ideal Standard Баня на годината 2013. Тя е интериорен дизайнер и журналист. Специализирала интериорен дизайн в Rhodec International, Англия.  Работи както в сферата на домашния интериор, така и по проекти за обществени и офис пространства. Започва да пише за дизайн, защото дълго време интериорният дизайн се възприема като синоним на декорация, а той е нещо много повече от това. Автор е на десетки публикации в издания, свързани с дизайн и стил на живот в България, както и в много чуждестранни електронни издания. Освен това поддържа няколко блога, посветени на интериорния дизайн. Блогът Trendoffice http://trendoffice.blogspot.com/ е между 100-те най-добри в света според две класации.

 

Работите в сферата на интериорния дизайн и отразявате новостите и перспективите в световен мащаб като журналист и блогър. Какви са новостите, тенденциите и насоките, в които се развива интериорния дизайн? А тенденциите в банята?

Не ви ли се струва, че в сферата на дизайна на бани и продукти за баня работят най-вдъхновените дизайнери? Това е май най-бързо развиващата се част на интериорния дизайн. А банята заема все по-централно място в дома ни – може би точно заради забързването на живота и увеличаващата се нужда от лично място за пълно разтоварване, което практично да комбинираме с ежедневните си хигиенни нужди.

Харесва ми това, че и в дизайна на бани, както и в цялата сфера на интериорния дизайн, се забелязва една зрялост и свобода. Вече изборът е не толкова между стилистични категории като например  „Градски стил”,  „Ретро-шик”, или „Кънтри”, а между различните концепции за модерната баня – тя може дори изобщо да не заема самостоятелно помещение, а да се намира в спалнята или в зимната градина. Това преливане на дейностите и зоните в модерното жилище е много характерно за  интериорния дизайн като цяло. Многофункционалност и достъпност за всеки е другата обща тенденция в интериора и в баните конкретно. Концепцията за т. нар. ‘универсален дизайн’, особено що се отнася до баните, става все по-популярна.  И тук не става въпрос за специализираната баня за инвалиди, а за баня, която не дискриминира никого по отношение на достъп и удобство, ‘помирява’ вкусове и генерации и в която е лесно да се чувстваш добре – проста, практична и привлекателна стая за всеки, от младите, до възрастните, които не се чувстват толкова възрастни.

Една от най-характерните тенденции в модерния интериорен дизайн е, разбира се, възможността все повече продукти –  и в резултат на това и пространства – да бъдат разработвани според конкретните нужди на клиента,  да бъдат „скроени по мярката” на конкретния клиент. Тази тенденция започна да се налага преди няколко години и днес все повече нарастват производителите, които позволяват до определена степен ‘персонализиране’ на продуктите им. Харесва ми, че това е централна тема и на конкурса Баня на годината тази година.

Другата обща тенденция, която се налага през последните години е за т. нар. ‘зелен дизайн’. Конкретно при баните това означава концепция, при която перфектно се комбинират вода и енергоспестяващи продукти, използване на възобновяеми материали,  щадящо природата производство и т.н. С помощта на специални аератори, клапани и модерна технология във водата на душовете се включват малки въздушни мехурчета, които намаляват количеството на използваната вода без това да става за сметка на комфорта и удоволствието. Прилагане на нови подходи като нанотехнологии, например, които биха позволили душът да използва единствено течащата вода като източник на енергия за загряване на водата или светодиодно осветление за душа, което се осигурява чрез такава технология. Тук нещата наистина се развиват невероятно бързо – и като концепции, и като материали. И е много интересно да се следят, а ако е възможно – и да се прилагат на практика всички тези новости. Това, разбира се, зависи много от клиентите, но моята задача като журналист е именно да помагам на клиентите да са в крак с всички тези нови възможности, а като интериорен дизайнер – да влагат максимално ефективно средствата си в най-доброто, което може да се постигне с тях.

Като член на журито на конкурса Баня на годината 2013 г. какво очаквате да видите в проектите и какво бихте оценили в тях?

Както казва Paola Antonelli (главен куратор и директор в Ню-Йоркския Музей на Модерното Изкуство), „дизайнът е много повече от красиви предмети и скандинавски мебели”, а интериорните дизайнери са много повече от декоратори – те предлагат идеи и решават проблеми, действително помагат на клиентите си да живеят по-добре.  Банята е едно от тези ключови места в дома, където сме сами със себе си и се опитваме едновременно да се отпуснем и заредим с енергия за новия ден. Тя трябва да има необходимата атмосфера за това освен че трябва максимално добре да изпълнява всички функции, включени в заданието. Много ми се иска в проектите си дизайнерите да мислят повече за това, отколкото как да впечатлят с оригиналност.

Какво бихте посъветвали/препоръчали на тези, които искат професионално да се занимават с интериорен дизайн?

Да не очакват, че всичко са научили в училище. Една огромна част от увереността да работиш като интериорен дизайнер се постига с опита и непрекъснато следене на всичко, което се случва по света в сферата на дизайна. И да не забравят, че това е отговорност – те трябва във всеки момент да мислят не само за безопасността на продуктите и материалите, които използват в проектите си, но и при решенията, които предлагат. Но най-важното, което всеки дизайнер трябва да има, е отношение – към добрия дизайн, усет. А когато и клиентът го има – тогава се получават най-добрите резултати. И да се възползват максимално от конкурси като Баня на годината – познавам много колеги, които успяха да се наложат като дизайнери и благодарение на него J

 Какви са последните проекти, по които работите в момента?

Аз непрекъснато следя всички събития, новости и тенденции в интериорния дизайн и често публикувам не само в блоговете ми, но и в различни издания. Голяма част от материалите, които са излезли, могат да се прочетат и в блога ми, посветен специално на работата ми като журналист – Design Commentator, където има линкове към самите издания. А като интериорен дизайнер в момента работя по един офис за млади клиенти, които търсят освен функционалност и творческа атмосфера, стимулираща вдъхновена работа, което много ми харесва като подход.