Skip to main content

Част I: Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

В няколко публикации ще ви представим по-подробно проектите, които участват в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014.

Ще започнем с първите 6 проекта в категория „Идеалната баня на моя дом” и това са:

„3D Star Master Bathroom” – http://bit.ly/1BP5KfO

„Kъдето волното сърце измества машината” – http://bit.ly/1K2uJmc

„Бирен Дзен” – http://bit.ly/1Cp3K3e

„Rush or relax” – http://bit.ly/1zMrZYH

„orangeClouds” – http://bit.ly/1EzVvSy

„Огън и вода” – http://bit.ly/1CRsakB

 

OsnovnaI. Проект: 3D Star Master Bathroom

http://bit.ly/1BP5KfO

Автор: Радостина Георгиева, работи на свободна практита

Описание на проекта: Ефект и целесъобразност, стил и функционалност, екологично и чисто, SPA и дизайн са характеристиките, които описват банята на моя дом, пресъздадена в този проект. Осветлението 3D Star Master e интересна иновация в интериорното обзавеждане -лампа проектираща звезди или съзвездия! Концептуално съм заложила на изчистена визия, богата на материалност, топли тонове и акценти. По този начин смятам, че ефектът от лампата 3D Star Master ще изпъкне повече и ще бъде също толкова силен и през деня.

Подбраните продукти на Ideal Standard съответстват на идеята ми за дизайн, функционалност, енергийна и водна ефективност.

За мен банята трябва да е място, където докато взимаш отпускаща, масажираща вана, да може едновременно да задействаш всички сетива.

Да може да погледнеш към природата през прозореца, да гледаш любим филм, ако е нощ навън да пуснеш омагьосващо осветление, което да те пренася сред звездите. Така да се отпуснеш още повече и да излезеш напълно спокоен от банята. Ако пък си решил да използваш парна баня, загряваш помещението оградено със стъкла и в паузите да ти е на удобно място и душа, за да може да охлаждаш тялото. След това се оставя парата да бъде абсорбирана от предназначената за това система и взимаш приятен масажиращ душ. И всичко това в едно помещение.

Поставила съм и мека мебел в банята, за да може след като излезеш от ваната или след душ да поседнеш удобно, да подсушиш тялото и да втриеш ароматни масла например.

Също така за дама, която държи на себе си и своята визия, съм обособила и място с козметични продукти или сутрин преди работа, взимайки сутрешен душ, след измиването на зъбите да има и място, където да обърне внимание и на макиажа.

В светлата част от денонощието може да се разчита на светлината, която ни се предоставя отвън, но ако тя все пак не ни е достатъчна, трябва да има и вариант за лека приглушена светлина. Ето защо съм избрала и този вид скрито осветление – икономично и се използва, когато е необходимо.

През нощта вече освен приглушената скрита светлина може да се задейства и лампата Star Master.

Осветлението е на няколко нива, съобразявайки се с енергийната ефективност на помещението.

Мебелите в банята (гардероб, шкаф под мивките, етажерка до огледалото) изцяло са изградени от PVC в бяло.

Пода съм изградила със епоксидна подова система.

В случая за банята, която представям, са ми необходими всички изброени качества на епоксидната подова система, но две от най-важните са да се почиства лесно и да е непързаляща. Стените отново са изградени с епоксидна смола, като една от тях, колоната на която е поставен телевизора и част от окачения таван, който слиза до статуята, са направени с венецианска мазилка.

Доближава се като материал до епоксидната смола, екологичен е. Вторият поглед към венецианската мазилка е сантиментално-дизайнерски – тоест имаме изчистена визия на мебелите и продуктите на Ideal Standard, в нюансите на бялото, бялата статуя, която е препратка към Италия, визията на ваната – отново препратка към Италия и какво по свързващо с италианското изкуство и Венеция от една венецианска мазилка и едно бяло херувимче до ваната.

И понеже луксът и естетиката в тази баня са обединени в едно с релакса и удоволствието, към помещението, обособено за вземане на душ и вана съм добавила бамбук, за да действа добре на сетивата при спа процедурите.

 

pic_3II. Проект: Kъдето волното сърце измества машината

http://bit.ly/1K2uJmc

Автор: Бистра Илиева, Весела Проданова, студенти УАСГ

Описание на проекта: Проектът е една различна визия за домашен уют, вдъхновена от свободния дух и красотата на конната езда. Интериорът отразява страстта и любовта на обитателя си, който се чувства най-добре потопен в красотата на природата. Там, където волното сърце измества машината. Дървото владее пространството, носейки усещане за топлота и спокойствие, душевна хармония и сплотеност. Ниският таван от скатния покрив създава усещане за уют и тишина, с които дарява планинската къща.

 

 

pic_8III. Проект: Бирен Дзен

http://bit.ly/1Cp3K3e

Автори: Александър Чокойски (студент по архитектура в УАСГ, 3ти курс), Ралица Генева и Агнес Петрова (студенти инжинерен дизаин в ЛТУ, 2ри курс).

Описание на проекта: Банята съчетава в себе си 4-те природни елемента с модерен параметричен дизайн. Елементът на огъня е представен чрез централната камина, земният елемент чрез живите растения и стилизираната дървесна фигура, а елементът на водата идеално се отразява в продуктите на Ideal Standard. Дизайнът на банята има послание за близост с природата въпреки технологичния напредък на времето, в което живеем. Целта е да бъде постигнато релаксиращо, иновативно и мултифункционално пространство, което да е практично и да има възможност за паралелно използване от членовете на семейството.

Банята е с размер 50 кв.м., височина 2.8 м. Разполага с 2 мивки, тоалетна, душ кабина и вана. Налични са места за съхранение, камина, вертикално озеленяване, 2 водопада, маса, стол както и хладилник. Плотът за мивките е дизайнерски, направен от подсилен с фибри полиетилен и облицовъчни материали. Вертикалното озеленяване е с няколко различни растителни вида вида. Двата водопада се намират до вертикалното озеленяване.

 

pic_40Проект: Rush or relax

http://bit.ly/1zMrZYH

Автор: Цветан Петков, студент НБУ

Описание на проекта: В този проект банята се разглежда като място и за релакс, а не като помещение, предназначено само и единствено за рутинно къпане. Целта е да се създаде усещане за свобода и простор, които само едно по-голямо помещение може да предложи. Затова залагам на просторна баня. Усещането за свобода се засилва и с премахването на една от стените. На нейно място слагам витрина, която открива панорамна гледка към заобикалящата среда. В случая, това е природата. Така допълнително искам да създам усещане за място, което незабелязано и естествено се слива с природата. Това оставя чувството за хармония и спокойствие. Изпоплзвам дървото и камъка като един от основните материали с цел да подсиля усещанто за свързаност между интериора и екстериора. За да засиля това усещане поставям ваната в близост до прозореца, с цел когато се къпе, човек да може да гледа навън.

При душ-зоната също се опитвам да разчупя клоустрофобичното усещане с прозорец, гледащ навън от едната страна, а от другата с огледало, което отразява гледката. Не преграждам пространството с врата, за да може да има свободен и беспрепятсвен достъп. Използваният душ-комлект е с термостатен смесител, който позволява контрол на температурата, и предотвратява изгаряне. Също осигурява икономия на вода и енергия.

Тъй като смятам, че контраста въздейства интензивно на емоционално ниво, в дизайна на самото помещение застъпвам остри и строги геометрични форми (предимно триъгълни), като контрапункт на естествеността, на която съм наблягал до този момент.

За изготвянето на банята са използвани артикули, които са енрго и водоспестяващи. При осветлението използвам LED, който също е енергоспестяваща технология.

Вградените OLED прозрачни смарт екрани позволяват преглеждане на имейли, задачи за деня, времето или новини. Всичко това докато се къпете или се миете пред огледалото. Това пести време в забързаното ни ежедневие.

Чрез система за домашна автоматизаця посредством гласови команди се осъществява контрол над освтлението и температурата в помещението, пускат се или се прибират щорите без да се налага да се излиза от ваната.

Материалите и технологиите, които съм използвал са добре познати. С исключение на OLED екраните (които се развиват доста бързо) всичко друго може да бъде закупено или поръчано от редица фирми в страната и чужбина.

 

pic_19Проект: orangeClouds

http://bit.ly/1EzVvSy

Автор: Радосвета Янева, студио за интериорен дизайн WhiteDesignStudio

Описание на проекта: Голямата баня – мечта на повечето хора в наши дни. Именно за това, представеният проект “orangeClouds” е на Идеалната баня на моя дом. В него са съчетани лукса, излъчван от продуктите на Ideal Standard и перфектните повърхности на плочките от серията Stonevision на Marazzi. Всичко това, вложено в просторно пространство с големи прозорци и зашеметяваща гледка.

 

pic_12Проект: Огън и вода

http://bit.ly/1CRsakB

Автор: Божана Йорданова, студио за интериорен дизайн “Дизайн Бокс“ ООД

Описание на проекта: Проектът “Огън и вода” е разработен за една от баните на вила в китно планинско селце, намиращо се в Западна Стара Планина, далеч от динамиката на големия град, където красивата природа завладява сърцето и ума.

Помещението е с подова квадратура от 20 кв.м., с източно изложение.

Изкуството „Фънг Шуи“, съчетаващо в себе си елементи на мистика, здрава мисъл и добър вкус, в превод от китайски означава „вятър и вода“. Именно затова, търсейки баланса с околната среда, съчетахме два от основните елементи на „Фънг Шуи“ – огънят и водата.

В помещението са обособени няколко функционални зони: зона ‐ душ, зона – тоалетна, зона мивки и зона – ралакс. Пространството е оползотворено и разпределено така, че зоните да са назависими една от друга.

В зона‐ралакс са разположени вана, в непосредствена близост до която е вградена в стената камина на био‐етанол, а също и място за почивка с шезлонг и малка масичка.

Душът и тоалетната са поместени в самостоятелни кабини, отделени със стъклени врати. Зоната с умивалниците заема централно място, което е подчертано с понижен таван от дървени ламели със скрито осветление, повторен в същия си вид и над ваната.

Ваната е разположена така, че да позволява съзерцаване на красивата планинската гледка, която се разкрива от прозорците, а танцът на огъня допълва усещането за пълна хармония и уют. Използвани са изключително природни материали, като естествен камък за облицоване около ваната и стъпалото, дървесина ‐ „декинг ” за пода и частично по стените. Стените, които не са облицовани с дърво, са обработени с интериорна мазилка.