Skip to main content

Част II: Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

Представяме ви следващите шест проекта и техните автори. Проектите са в категорията „Идеалната баня на моя дом“:

„Баня в марокански стил“ – http://bit.ly/1zx7MCM

„Идеалната баня на моя дом в планината“ – http://bit.ly/1z7y0bz

„Човекът, Градът и Природата“ – http://bit.ly/1K6vKJT

„Мизу“ – http://bit.ly/1z7ygHp

„Abstract Graphic“ – http://bit.ly/1BRsH1Y

„Lux for Soul“ – http://bit.ly/1Kn1Yic

 

pic_44I. Проект: Баня в марокански стил

http://bit.ly/1zx7MCM

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Анна Стойкова, работещ на свободна практика

Описание на проекта: Идеалната баня за моя дом не е в типичния съвременен стил, в който се работи най-често в наши дни. Банята е решена в марокански стил и основен акцент е типичният за този стил пуф в златно, който е поставен до ваната.

Преобладаващите цветове са бледи и ненатрапчиви, за да може акцентите да изпъкват в цялостната визия на интериора. За акцент съм си подбрала цветовете жълто и златисто, защото внасят елегантност и изисканост. Все пак банята е едно от най-интимните и лични помещения в жилището, макар и да прекарваме много малка част от ежедневието си в нея. Стените са решени в сива боя, за да не се натрапват в цялостното излъчване на интериора.

Помещението представлява баня и дизайнът му олицетворява представите ми за идеална баня за моя дом. Проектирано е да бъде максимално удобно за използване и интериорът отговаря на самия ми характер и вкус.

За мен това е идеалната баня за моя дом.

Площта на помещението е 11,92 кв.м., намира се в подножието на Стара планина в гр. Сливен, квартал Ново село и е разположено на 4 етаж от нова жилищна сграда. Районът е чудесен за обитаване, защото е тих и спокоен и е изолиран от шума и мръсния въздух на града.

 

pic_33II. Проект: Идеалната баня на моя дом в планината

http://bit.ly/1z7y0bz

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Ваня Гергова, архитект

Описание на проекта: Аз съм най-богатият човек на земята. Имам нещо много по-ценно от пари – имам голямо семейство. Състои се от мен, съпруга ми и трите ни прекрасни деца. Представям „Идеалната баня на моя дом в планината“.

Банята е голяма – квадратурата и е 20,8 кв.м Решена е в етно стил, с характерни дървени греди по тавана, каменна настилка и дървено дюшеме. Пространствено е разделена на два къта: 1.Забързано ежедневие – близо до вратата; 2. Зона за релакс разположена до голям прозорец с изглед към планината. Цялостното пространство е оформено около свободностоящата камина, разположена в центъра на помещението.

 

pic_11III. Проект: Човекът, Градът и Природата

http://bit.ly/1K6vKJT

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Илиян Стоянов, Димитър Джеджев, Студио Хай

Описание на проекта: Тази баня е създадена за човек, който харесва забързания ритъм и светлините на големия град, но по изгрев и залез все пак има нужда да се извиси над тях и да отдъхне, разхождайки се сред природата. Благодарение на растителността и природните звуци, добре вписващи се в модерния и луксозен интериор с гледка към небостъргачите, дизайнът на банята създава усещането за хармония в контраста природа – цивилизация.

Същевременно банята е решена функционално така, че да отговаря на нуждите и предпочитанията на човека от големия град. Доказателство за това са трите основни характеристики на банята, а именно: 1. пести време – наличието на две врати към банята, два душа и две мивки, определено е предимство в забързаното ежедневие; 2. наслада за очите – откритата гледка от спалнята към душ кабината позволява да се любуваш на любимата под душа, какво по-хубаво от това?; 3. удобство и време за размисъл – вместо да се чудиш кое списание да разлистиш, докато си на тоалетната чиния, имаш възможност да се насладиш на гледката и междувременно да останеш сам с мислите си.

Стените на банята са облечени с черен мрамор, за да се акцентира върху стъкления под, разкриващ една успокояваща природна картина. Под него е създадена „градина“ от реалистични изкуствени растения и така, влизайки в банята човек има усещането, че се разхожда сред природата. А природните звуци, излъчвани от вградената аудио система, нанасят последния щрих в този красив пейзаж.

Двойният под е изграден на принципа на стъклените навеси чрез метална конструкция, върху която е поставена гумена лента, а върху нея закалени стъкла.

„Градината“ се вентилира чрез вентилационни отвори под стъклата на окачената фасада, което не позволява образуването на конденз и мухъл.

Концепцията на банята е оригинална, функционална и технически осъществима, а продуктите на Ideal Standard са подходящи за нея, защото са иновативни, стилни и качествени.

 

pic_15Проект: Мизу

http://bit.ly/1z7ygHp

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: арх. Кристиан Яричков, архитектурно студио Arhstroy

Описание на проекта: Банята е не само неизменна част от съвременното жилище, но и символ на социален статус. Тя е не просто санитарно помещение, а домашен мини СПА комплекс, където човек прочиства тялото и ума си, освобождава мисълта си и релаксира. Място, където се подготвя за новия ден или за заслужената почивка в края му.

Проектът цели да се противопостави на порочната тенденция за банята да се отрежда малки неосветени помещения с неблагоприятно изложение. Атриумът в съседство, отделен от помещенито чрез отваряемо плъзгащо се остъкляване, осигурява естествена осветеност и вентилация. В него се разполага малка градина чрез която се постигат и основните характеристики на проекта – едновременно интимното лично пространсто и силна отвореност към външното пространство и природата. Растителността „прониква“ и вътре в помещението, където се предвижда засаждането на сенко и влаголюбиви саксийни растения. Дървото е силно застъпено сред използваните материали за подовите настилки и стенните облицовки. То създва още по-силна връзка с природата, осигурява усещане за комфорт и уют. Линиите на дизйна са прости и изчистени. Вдъхновение е почерпено от японската традиционна архитектура и съвременния минималистичен стил. Зоната на ваната и душа е повдигната с 20см спрямо останалото ниво на пода. По този начин не само се осигурява допълнителен акцент на тази най-представителна зона, но и се улеснява техническото изпълнение. В рамките на окаченият таван са разположени въздуховодите осигуряващи вентилация и климатизация, както и освтителните тела.

Проектът представя разработка на баня в еднофамилна къща. Банята е разработена в правоъгълно помещение със светли размери 405/310см, височина от 270 до 300 см и площ 12,55 м2. За помещението е осигурено естествено осветление и вентилция посредством атриумен двор.

 

pic_22Проект: ABSTRACT GRAPHIC

http://bit.ly/1BRsH1Y

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: арх. Мария Цветкова и арх. Стефан Вълков, работещи на свободна практика

Описание на проекта:

Представеният идеен интериорен проект е на баня (с пряка връзка към спално помещение) в луксозно жилище на последно ниво във високоетажна сграда.

Идеята за разпределението на банята се роди в процеса на търсене на възможност за сепариране на отделните функции, съчетани в пространството на една баня, за да се постигне по-висок стандарт на обитаване. Обособяването на всяка функция в отделно пространство позволява съчетаването на повече зони – за вана, душ, сауна… като остава въздух в пространството, няма усещане за насищане, претрупаност на интериора.

А, кой ли не мечтае за просторна, комфортна баня, в която има и вана, и душ, и повече умивалници, и тоалeтна, и сауна?! В случая всички тези зони присъстват, като могат да бъдат отворени една към друга само когато се използват.

Банята се разглежда като многофункционално пространство. Стъклена преградна стена отделя банята от спалнята, като се проектира едно общо преходно пространство с обем на куб („суха зона“), което може да се излолира посредством врати тип „хармоника“ от останалите „мокри зони“ в банята. То играе ролята на буфер между спалнята и същинската функция на банята, като мокро помещение. В пряка връзка с него са зона за умивалници и зона за вана. Малък коридор свързва преходното пространство със сауна и разположените в дъното зони за душ и WC. При отваряне на вратите на преходното пространство, то се свързва със зоните на ваната и умивалниците и става едно общо пространство с гледка през голям панорамен прозорец навън към града. Именно до панорамния прозорец е поставена свободностояща вана. Визуално цялото това пространство се увеличава посредством огледална стена – срещуположно на прозореца и голямо огледало зад умивалниците, отразяващо интериора на спалнята. При затваряне на вратите на преходното пространство, то се обособява като място за релакс, уютно място за уединение.

Дизайнът на интериора е семпъл и поставя акцент на чудесния дизайн на продуктите на Ideal Standard. За подчертаване на връзката с природата навън (гледката от панорамния прозорец) са поставени стилизирани стъбла на дървета, които могат да се разглеждат като аксесоар (елегантна закачалка) към банята, придаващ успокояващ и хармоничен ефект.

 

pic_20Проект: Lux for Soul

http://bit.ly/1Kn1Yic

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Ралица Няголова, работещ на свободна практика

Описание на проекта: Темата на проекта е „Идеалната баня на моя дом” и е създаден за няколко дни. Идеята е да превърнем старото мазе или неизползвана стая в изчистена и голяма баня, където да потънем в уют и релакс и да забравим за сивото ежедневие. Всичко това в сиво-бежова гама. Топла и мека светлина с жълти отблясъци, ароматизирани свещи и лавандулова есенция, съчетани с визия и поглед към миналото, недовършени и неизгладени стени, които напомнят за старинното. Да се отпуснем с чаша вино……….

Надявам се да Ви хареса!

 

One thought to “Част II: Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014”

Коментарите са затворени.