Skip to main content

Част III: Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

Представяме ви следващите серия от проекти и техните автори, участващи в категорията „Идеалната баня на моя дом”.

Ето и проектите:

„Take it easy, just relax” – http://bit.ly/16AmhMW

„Идеалната баня на моя дом” – http://bit.ly/1EGHO4k

„Селската баня 2.0” – http://bit.ly/1KsetsV

„Свежа топлина” – http://bit.ly/18ObLSO

„Функция и дизайн” – http://bit.ly/1I2ywCf

„Bathroom by the sea” – http://bit.ly/1I2yWZk

 

pic_29Проект: TAKE IT EASY, JUST RELAX

http://bit.ly/16AmhMW

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: арх. Живко Маджаров, работещ на свободна практика

Описание на проекта:

Идеен проект за баня, в еднофамилна къща за временно обитаване, намираща се в планината. Проектът има за цел да предложи нещо повече освен необходимите уреди и технически изисквания за една баня. Има за цел ясно да каже – „TAKE IT EASY, JUST RELAX”.

Днес хората умеят най-добре едно нещо – да бързат, да бързат, да бързат. Но когато обитателите на тази къща са тук, те няма да бързат… Те ще са на почивка и ще желаят да й се насладят, както сред природата, така и тук в своя дом.

Уют, спокойствие, приглушена светлина и място за релакс правят тази баня още едно любимо място в къщата, където всеки може да намери уединение със себе си и да се погрижи за своята добра физическа форма, външен вид и личен тоалет.

Банята е с размери 400 на 450 см и височина 429 см, съобразена с общата визия на планинската къща. Тя допълва завършения и цялостен облик, като използва и съчетава в себе си материали от естествено дърво, груба мазилка по тавана и част от стените, тъмносиви плочи от гранитогрес и дървено дюшеме с голяма дебелина на ламелите за основен под.

За основно осветление служат осветителни лампи, насочени към тавана, закрепени за дървените стенни елементи. Като допълнително осветление са използвани RGB светодиодни ленти с голяма гъстота на диодите, скрити над и под декоративното пано със сини тухли. Най-характерен акцент са висящите лампи от тавана над миндера.

Като допълващи елементи в интериорното пространство на банята, са използвани комплект ниски удобни маси, стъклени съдове с етерични масла с антикварна стойност, малки живи суколентни растения, стълба с декоративна функция, килими с различна форма, няколко възглавници, перде с флорални мотиви и наргиле.

 

pic_23II. Проект: Идеалната баня на моя дом

http://bit.ly/1EGHO4k

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Златка Мандова, дизайнер в дизайнерско студио

Описание на проекта: В напрегнатото ежедневие уюта в един дом е от изключителна важност за неговия собственик. За това допринася и банята в дома. В проекта, който представям, материалите предразполагат за този уют, като максимално се доближават до природата. Използвани са плочки имитиращи дървесина, което придава уют и топлина на помещението, съществува и растителност. Това помага на човек, дори и за краткото време прекарано в банята, да релаксира и да се откъсне от напрегнатото си ежедневие.

Банята, която представям се намира в кв. „Витоша”, гр. София. Тя е 13,36 кв.м. и е с изглед към Витоша.

 

WINTER FIRE_C001III. Проект: Селската баня 2.0

http://bit.ly/1KsetsV

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Ивайло Николов, Agenti Creative Studio

Описание на проекта: ЖИВОТ ИЗВЪН ГРАДА ИЛИ НОВ ПОГЛЕД НА ЖИВОТА НА СЕЛО Тенденцията е гражданите да се местят на село, тенденция, която и в чужбина е доста на мода. Далеч са времената, когато свързвахме българското село с тоалетна на двора и душ със завеса от мушама. Но тъй като градският стил, изтъкан от минимализъм и практичност, буквално е превзел домовете ни в града, без да претендирам за абсолютна автентичност, но с уважение и преклонение към българските ни традиции, ви представям моето виждане за селската баня сега или утре…

 

pic_31IV.Проект: Свежа топлина

http://bit.ly/18ObLSO

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Павлин Бенков, работещ на свободна практика

Описание на проекта:

Отминали са дните, в които баните са били затворени помещения без достъп на естествена светлина. Съвременната им интерпретация ги превръща в естествено продължение на спалнята. Минималистичният интериор превръща обитателите в основни действащи лица и не отвлича вниманието им. Така им помага да съберат мислите си и да се заредят за поредния успешен ден.

Отвореността и просторът приканват обитателите да се събуждат обляни от светлина и заобиколени от свеж въздух, а препратките към природата ги зареждат с позитивна енергия за успешен ден.

 

pic_34V. Проект: Функция и дизайн

http://bit.ly/1I2ywCf

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Симона Димитрова, дизайнер в дизайнерско студио „Илиана Йонкова Студио”

Описание на проекта:

Настоящият интериор е част от изпълнение на цялостен интериорен проект на градска къща, възложен на „Илиана Йонкова Студио” и е в процес на реализация. Банята, с обща площ от 21 кв.м., е към родителската спалня в обекта. Обособени са три зони: преддверие, душ и тоалетна. Минималистичният дизайн залага на белите тонове, на фона на които се отличава настилката от травертин – обединяващият елемент за трите зони. Подборът на цветове и материали е в синхрон с интериорното решение на спалнята. Използвани са два материала за облицовка на под и стени: естествен камък – травертин в сив цвят, който преминава от пода по стената в комбинация с пана от Corian в бял цвят. За отделяне на зоните са използвани врати от тонирано в сиво стъкло, което създава плавен преход между помещенията и запазва впечатлението за големината на общия обем.

В проекта са заложени високотехнологични продукти на Ideal Standard, съобразени изцяло с ниската консумация на енергия и интериорния дизайн.

 

pic_37Проект: Bathroom by the sea

http://bit.ly/1I2yWZk

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Теодора Чаракчиева, работеща на свободна практика

Описание на проекта:

Идеалната баня на моя дом е просторна, функционална и стилна. Тя е комфортна и лесна за поддръжка, а оборудването е с чувство за отговорност към природата. Дизайнът е издържан с неподвластни на времето изчистени форми и естествени материали и цветове.

Банята е разделена на две функционални зони. При влизането има пряк достъп до тоалетните съоръжения и мивката. Навътре в помещението са разположение вана и душ кабина. Ваната е вградена в ниша с панорамни прозорци.

В забързаното ни ежедневие душът е много по-честият избор от ваната и затова акцентът в помещението е той. Специално изградената душ кабина се простира на 3 кв.м., което позволява много удобства и комфорт на движение. На две от стените има направени ниши за съхранение, които са оборудвани с осветление и придават завършен вид на тази зона. Отличителна черта е и конзолата за сядане, срещу която е монтирано огледало от пода до тавана.

Големината на пространството, което е заето от душа, е компенсирано от голяма стъклена врата със страничен стъклен панел, която позволява отнемането на пространството, без да се отнеме от простора на цялото помещение.

За да се получи ефектът на разчупване, от външната страна на кабината е монтиран изчистен правоъгълен рафт, който започва от конзолата на тоалетната чиния и бидето, и продължава по дължината на стената и част от фиксирания стъклен панел. Различните височини на конзолата, рафта и душ кабината също допринасят за характера на цялото помещение.

Освен естетична роля, рафтът предоставя допълнително удобство при използване на тоалетните съоръжения. Място, на което да оставиш книга, тоалетни принадлежности, технологии, за зареждането на които са предвидени два контакта на стената над конзолата за тоалетна чиния и бидето.