Skip to main content

Част IV: Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

Представяме ви последната серия от проекти и техните автори, участници в категорията „Идеалната баня на моя дом”.

Проектите са:

„Forest River” – http://bit.ly/1DM4Umt

„Идеалната баня на моя дом – интериорен проект” – http://bit.ly/1DM4Xin

„Баня за домошари” – http://bit.ly/1ELhWUX

„Капучино и шоколад” – http://bit.ly/1DM5kcs

„Move it” – http://bit.ly/1zeUUO6

„35 градуса” – http://bit.ly/1vvJCdV

„Linea” – http://bit.ly/1DGo78R

 

the majorПроект: Forest River

http://bit.ly/1DM4Umt

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Валентин Стоянов, работещ на свободна практика

Описание на проекта:

Проектът има за цел да пресъздаде природата и енергията, която тя излъчва в дизайн на едно вътрешно пространство.

Използвани материали: гранитогрес, ламинат, дърволид, фурнир, PVC folio – тип винил, лед осветление, декоративни растения и декоративни скулптури.

 

 

pic_39Проект: Идеалната баня на моя дом – интериорен проект

http://bit.ly/1DM4Xin

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: арх. Иван Кирин, работещ на свободна практика

Описание на проекта:

Настоящият проект предлага интериорно решение на баня от семеен тип. Целта на нашето предложение е да покаже един различен подход в проектирането на бани, като идеята е да се избяга от общия стеоротип за банята и да се потърси един нов образ, в който се обединяват няколко функции. Самото пространство може да въздейства успокояващо и релаксиращо чрез вграждането в концепцията на някои традиционни мотиви, като огън и вода.

Помещението е разделено на две основни зони, като всяка от тях приема отделна функция.

  1. Гардеробно помещение. Целта е да се потърси един плавен преход от спалните помещения към същинската баня. Тук в тази зона се предвиждат две корпусни мебелни единици, разположени на разстояние от 180 см една от друга. Целта е да се обособи достатъчно място на обитателите за изпробване на дрехи и оформяне на тоалета непосредствено след взимането на душ.
  2. Зона баня

Това е същинската част на помещението, в която са събрани традиционните елементи на една семейна баня. Централен модул с височина 100 см, разделя плота с мивките и пространството за тоалетната чиния и бидето, които остават прикрити от основния подход към помещението. Като акцент се явява озеленяването, което създава допълнително свежест и настроение. Пак около него се разполагат и двойна душ кабина с размери 120х80 см и вана с размери 150х80 см.

  1. Рекреация

За всяка една от двете главни функции са предвидени и зони за рекреация с удобни меки мебели. При банята това се случва около ваната, където е предвидено умишлено повече пространство за по-добър изглед през витрината, гледаща към градината.

При гардеробното отделение, меката мебел е разположена в максимална близост до прозореца. Акцентът в тези две подзони за рекреация се явява висяща газова камина, която на практика разделя банята от гардеробното. В пространството под нея е предвидено за разполагане на прясно нацепени дърва, които обитателите могат сами да пренаредят и така сами да определят от колко точно усамотение и релаксация имат нужда.

 

pic_50Проект: Баня за домошари

http://bit.ly/1ELhWUX

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Ивана Янкова

Описание на проекта:

Идеалната баня за моя дом е място, което да ме тонизира, да ми създаде уют, да ме накара да се чувствам удобно. Това е мястото, в което релаксирам и което трябва да е функционално и да удовлетворява всички мои нужди. Именно многото функции, създават предизвикателството да се проектира перфектната баня, а тя за всеки един човек е различна.

Концепцията, която е в основата на проектираното помещение, е да се създаде уют в банята, да се избяга от усещането за санитарно помещение, да се създаде една модерна и стилна стая.

Акцентът в помещението е зоната за умивалника. Тя изиграва важна роля при проектирането на помещението заради своето постоянно потребление. Това е зона не само за освежаване, а и за разкрасяване, за извършване на ежедневния тоалет, място за съхранение. Всеки член от семейството намира своя начин за употреба на тази зона. Акцентът е постигнат чрез използването на интересни плочки, които имитират естествени камъни и скрито осветление, което придава драматичност на формите.

Зоната при тоалетната е решена отново с плочки с каменен ефект, които прикриват вграденото казанче за стояща тоалетна чиния.

Зоната за душ е отделена от останалата част на помещението чрез изградена стена и сгъваема врата 85 см. със сребърен профил и стъкло сатен.

Използвана е подова настилка от плочки, които имитират дърво, като декоративните части от тях напомнят щампи върху дървени товарни клетки. Леката декорация внася непринуденост и игривост в помещението.

 

untitledПроект: Капучино и шоколад

http://bit.ly/1DM5kcs

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: инж. Мария Николова, работещ на свободна практика

Описание на проекта:

Денят винаги започва добре, ако е украсен от една чаша усмихнато капучино и подсладен с хапка шоколад, но преди това стартира с мястото ни за сутрешно освежаване Банята.

Основната идея за функционално разпределение е банята да бъде изградена на зони. В проекта са представени зона с мивка и място с пейка, които оформят предверие и зона с вана, душ и окачена тоалетна. Ролята на предверието е възможност за бърз достъп до мивката, която е най-използвана и пейка като възможност да си оставиш халата след душ или да поседнеш за малко. «Предверието» се вписва в пространството на коридор или спалня.

Зона две или мокра част са отделени на по-високо ниво, като акцентът е поставен върху ваната, а душът и окачената тоалетна са в ляво и дясно от нея в по-уединени места. Усещането за капучино и шоколад се постига с използваните плочки в тъмнокафяв цвят, които с фасетираните си форми на кутийки наподобяват шоколад. Цветовите тонове са натурални, търсена е една класическа комбинация беж и кафяво, дървени повърхности, а акцент е синият цвят.

 

pic_45Проект: MOVE IT

http://bit.ly/1zeUUO6

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Надежда Рангелова, Stephen George International

Описание на проекта:

Целта на проекта е да се създаде концепция базирана на модуларен принцип. Идеята е създадена чрез прогнозиране и зачитане на нуждите и начина на живот на лица на средна възраст между двадесет до тридесет години.

Според направените от мен проучвания, установих, че средният размер на стандартен апартамент значително ще се намали в следващите 20 години. Това е породено от липсата на време за прекарване в домашния уют и драстичния растеж на градовете.

Изграден изцяло на модулен принцип, проектът „Move It“ разглежда нуждите на потребителя спрямо два основни критерия. Тези критерии разделят човешките нужди на основни и второстепенни. Основните заемат място в жилищната кооперация на бъдещия потребител, докато второстепенните нужди биват разпределени в конструкция наподобяваща асансьор, където пада и акцентът на проекта. Наречен „Пара-Спа“, „асансьорът“ предлага различи по вид услуги, които дават и възможност за комбинирано ползване.

Как работи?

“Пара –Спа”следва модулна система, която позволява стаята да се трансформира в редица различни комбинации. Това решение е с цел да се използва дадена функция, само когато е необходимо.

 

pic_52Проект: 35 градуса

http://bit.ly/1vvJCdV

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Никола Сарандалиев, собственик на дизайнерско студио „S-vision”

Описание на проекта:

В интериора на банята са използвани авторски мебели,

проектирани и произведени в България. Материалите, от които са изпълнени са: боядисан МДФ, както и полимерен материал.

 

 

 

pic_35IПроект: Linea

http://bit.ly/1DGo78R

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Христина Иванова, Unicato design studio

Описание на проекта:

Идеята на Linea e в композирането на луксозен съвременен интериор. Акцентът е в меките прави линии подсилени с игра на светлината, допълнени съвсем естествено от елементите Dea. Светещият опънат таван и светещите дъна на мебелите, както и подбраната мозайка (Sicis), превръщат помещението в уникална сцена. Oгледалната стена, обемите с мраморна повърхност, пресъздават от едната страна ефекта на мозайката, а от другата страна разпръскват ефектно светлината.

 

 

 

 

One thought to “Част IV: Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014”

  1. Проект 35 Градуса е нещо, което наистина вдъхновява.
    Сто процента творчество.

Коментарите са затворени.