Skip to main content

Част V: Идеалната училищна тоалетна. Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

В категорията „Идеалната училищна тоалетна“ участват 6 проекта, които задават тенденцията за промяна и желанието за подобряване на санитарните помещения в училището или в детската градина.

Представяме проектите:

„Protest“ – http://bit.ly/1zUT48R

„Хей ръчички, хей ги две …“ – http://bit.ly/1KL7efI

„Учи с настроение“ – http://bit.ly/1AW5UH9

„Не се сърди човече“ – http://bit.ly/1KL7pI9

„Outside of the box“ – http://bit.ly/1CTw5im

„Арлекин и Коломбина“ – http://bit.ly/1AW6EvP

 

pic_48Проект: Арлекин и Коломбина

http://bit.ly/1AW6EvP

Категория: Идеалната училищна тоалетна

Автор: Антоанета Бебенова и Надежда Вакъвлиева, работещи на свободна практика

Описание на проекта:

В категория „Идеалната училищна тоалетна“ представяме проект, в който естетика, наука, изкуство и продуктите на Идеал Стандарт изграждат личности. В средното училище децата са станали младежи и девойки и имат нови очаквания за комфорт в място като тоалетната. Предложените продукти и разпределение са свързани с нивото им на физическо развитие. Красивите цветове на Комедия дел арте, пренесени в място, което става дори артистично. Дизайнът – форма и функция.

Формата съдържа красотата в различните й тълкувания за съответната епоха.

Красота/Изкуство – Комедия дел арте е театрален жанр в Италия. Разказва истории.

Типични персонажи в Комедия дел арте – Арлекино и Коломбина.

Развива се преди пет века – история – наука.

История – период на действието: наши дни.

Място на действието – училище в България – наука и изкуство.

Персонажи – учители, ученици.

Училищна тоалетна – хигиена, естетика, грижа за Природата.

Действащи лица: Ideal Standard – естетика, технология и екология в здрави и надеждни продукти.

Пословици: Уважавай себе си, за да те уважават другите. Уважавай другите, за да си уважаван.

 

pic_7Проект: Учи с настроение

http://bit.ly/1AW5UH9

Категория: Идеалната училищна тоалетна

Автор: Михаил Върбанов и Цветалина Димитрова, работещи на свободна практика

Описание на проекта:

В последните години в България се чувства все по-осезателно нуждата от цяластно модернизиране на училищната среда. Изграждането на творчески и мислещи личности трябва да започне от най-ранна детска възраст в една съвременна и функционална учебна база. Според статистиката, днес приблизително половината български ученици избягват да посещават училищните тоалетни.

Всички тези причини мотивират избора ни да работим в категорията «Идеалната училищна тоалетна» и по-конкретно за ученици от гимназиална възраст – между осми и дванайсти клас. В проекта се разработват реално съществуващи тоалетни – на 51-во СОУ «Елисавета Багряна».

В основата на проекта „Учи с настроение” са заложени цветовете, които са универсалния природен език. Според специалистите образованието може значително да се подобри, ако средата, в която учат децата, бъде оформена в подходящите тонове. Тяхната съвкупност в заобикалящата ни среда влияе както на здравето им, така и на тяхното поведение и настроение. Цветовете могат да спомогнат за стимулиране на децата и особено на тези с проблеми на концентрацията.
pic_41Проект: Хей ръчички, хей ги две …

http://bit.ly/1KL7efI

Категория: Идеалната училищна тоалетна

Автор: Марина Стоянова, студент НБУ

Описание на проекта: Този проект е вдъхновен от децата – като малки откриватели на големия свят, с идеята да се представи санитарното помещение като приятно място, ведро, весело и дори образователно.

Ако дизайнът възпитава, то тогава е точно за децата.

Този проект е с идеята дизайнът на помещението да спомогне децата да се чувстват комфортно, да възпитава хигиенни навици, с грижа за водата и не на последно място да помага на фантазията и въображението им да се развиват.

Размерите на помещението са взети от реална тоалетна в детска градина.

Помещението е разпределено с централен модул с 4 мивки, който завършва с аквариум с рибки.

Тоалетните също са 4 – разпределени в отделни отворени клетки – предвид възрастовата група на децата.

Стената към занималнята е с декорни плочки, изобразяващи цифрите от 0-9.

До душ пространството е заложена мебел за сядане – тип “пейка” – за удобство при пребличане; над нея на стената са разположени малки закачалки.

 

pic_32Проект: Outside of the box

http://bit.ly/1CTw5im

Категория: Идеалната училищна тоалетна

Автор: Юлия Тонова, работеща на свободна практика

Описание на проекта:

Това е училищна тоалетна в столична гимназия. Нейните посетители са младежи, навлизащи в зряла възраст. Тоалетната е разделена на дамска и мъжка. В дамската тоалетна има четири обикновени кабинки и четири умивалника в общата част. Мъжката тоалетна разполага с две обикновени кабинки, три писоара, отделени с прегради един от друг, както и четири умивалника. И двете тоалетни са снабдени с кабинки за ученици в неравностойно положение.

Общите размерите на тоалетната са 11,60/3,90m. Всяка от кабинките за обикновени ученици е с размери 0,9/2m, а кабинките за ученици в инвалидни колички имат размери 1,9/2m.

За облицоване на пода и стените са използвани плочки, имитиращи текстурата на картонен кашон с щампи и облепване с черно тиксо. Плочките са наредени под 45°, а текстурата от пода преминава по стените. Преградните стени между кабинките и вратите са изработени от 10 mm дебел картон с хартиен клетъчен пълнеж, като за целта е използван специален обков. Решението за употребата на този материал е продиктувано не само от цялостната визия на интериора, но и от практиката на учениците да пишат и рисуват по стените. Преградите от картон са лесни за смяна в края на всяка година, освен това картонът е екологичен и рециклируем материал.

 

pic_6Проект: PROTEST

http://bit.ly/1zUT48R

Категория: Идеалната баня на моя дом

Автор: Димитър Мънев и Моника Господинова, студенти ВСУ

Описание на проекта:

Протестът е външна изява на несъгласие срещу порядките на обществото, догмите и предразсъдъците. Той е присъщ за младите и активни хора, тези които вярват, че могат да променят света. Защо да се ограничаваш с чуждото мнение, когато имаш свое собствено? Именно това е замисълът на нашия „ИНТЕРИОРЕН ПРОТЕСТ“. Всеки тийнейджър носи в себе си идеята за протест.

Създаваме едно общо пространство за момчета и момичета, в което разполагаме умивалниците. Там се намира и входът за тоалетната за хора с временни и трайни увреждания.

На пода предвиждаме рисунки върху бяла боя, които са покрити с полимерна полиуретанова смола, която е подходяща за помещения с голямо механично натоварване на пода и може да се почиства без специалн препарати.

Рисунките акцентират върху основните места в тоалетната, на които всеки се спира при посещението. Концепцията ни се допълва и от графитите по стените, които изпъкват на фона на бетона. Графитите изразяват свободата на човешкия дух, което е черта, характерна за всички артисти.

За да намалим разхода на питейна вода създаваме система, с която усвояваме дъждовната вода и използваната вече вода от умивалниците. Тя се събира в резервоари и се използва в тоалетните казанчета. Когато не е достатъчна, системата се допълва от водопровода.
pic_13Проект: Не се сърди човече

http://bit.ly/1KL7pI9

Категория: Идеалната училищна тоалетна

Автор: Боряна Андонова и Венелин Касабов, „КА Дизайн Студио“

Описание на проекта:

Зарчето хвърли и с подскок напред мини. Вратичката плъзни и във вълшебна кабинка се озови. Задачата изпълни и напред премини. Помни пред огледалото да помахаш ти и на бистрата водичка да измиеш своята ръчичка. Ако другарче „хвърли“ по-голямо зарче, в средата пристъпи и за малко поседни. Накрая не се сърди, дори победител да не излезеш ти:)