Skip to main content

Част VI: Идеалната хотелска баня. Проектите в конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

 Представяме проектите и техните автори от следващата категория в конкурса Баня на годината 2014 – „Идеалната хотелска баня“.

Ето и проектите в категорията:

„Geometric“ – http://bit.ly/1CiEaKE

„Green Dream“ – http://bit.ly/1zxUwdX

„Органика“ – http://bit.ly/1CZ2bcz

„Extenda“ – http://bit.ly/1zxUQZX

„Бедуинска приказка“ – http://bit.ly/1Mg51wr

„Романтична хотелска баня с био камина“ – http://bit.ly/1CiF2yI

„Баня на колела“ – http://bit.ly/1DkVu2Z

„БАНгало“ – http://bit.ly/1CZ3AzG

„Liquid privacy“ – http://bit.ly/1zOGIAw

 

Общо 9 проекта се състезават в категорията „Идеалната хотелска баня“.

pic_16Проект: GEOMETRIC

http://bit.ly/1CiEaKE

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Ангел Петков, студент НБУ

Описание на проекта:

Дизайнът на Идеалната хотелска баня има за цел да е функционален и да не отдалечава, а да приближава човека до прородата. Фракталната фoрмоизграждаща структура е основна в природата. Oсвен редуване на фрактали, тя съвкуплява триъгълни по големина, фрактално изградени модули. Затова и цялата идея е изградена от растителни фрактали и триъгълни модели, изградени един към друг в цифрово композиционни редици, базирани на концепцията за златно сечение на Фибоначи.

Навигирането на течащата вода става посредством технологията Plaund, благодарение на която всички живи растения се превръщат в touch повърхности. Plaund концентрира енергията върху природата и релакса чрез живи бамбукови растения. При докосване на растението се активира вградена озвучителна система. С допир с продължителност от 2 секунди, на което и да е от листенцата, на което и да било от растенията, активираш режим за избор на температурата на водата. Когато се забави движението на ръката, системата уведомява за избраната температура. Пускането на водата става със задържане на ръката в определена зона за 3 секунди. Промяната на температурата може да стане и след пускането на водата. Системата позволява гласов избор на мивката, в която да потече вода или избор на душ за къпане.

 

pic_5Проект: Green Dream

http://bit.ly/1zxUwdX

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Габриела Стайкова, студент НБУ

Описание на проекта:

Концепцията, около която е изграден проекта, е създаване на луксозен интериор, предназначен за хотелски бани. Попадайки в тази среда, клиентът лесно може да избяга от ежедневието.

Геометричните форми със своите ясно дефинирани ръбове (шестоъгълни плочки и огледало, мебел) са съчетани с вертикално озеленяване, което разделя помещението. То не само кореспондира с околната среда, но служи като естествена термоакумулираща маса и прочиства въздуха. Използвани са медни акценти, които са в съчетание с натуралните цветове в интериора.

В съчетание с екосъобразните смесители Connect Blue, те са естествен акцент в проекта.

 

pic_43Проект: Органика

http://bit.ly/1CZ2bcz

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Десислава Алексиева, работеща на свободна практика

Описание на проекта:

С мрежовидната си, органична структура проектът цели да се откъсне от идеята за стандартна баня и да ни отведе в някое друго космическо измерение.

 

 

 

 

pic_28Проект: EXTENDA

http://bit.ly/1zxUQZX

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Ивайло Николов, Agenti Creative Studio

Описание на проекта:

Баните в хотелските стаи, в повечето случаи, се възприемат като отделна стая или пространство, което трябва да бъде минимизирано с цел разширяване на жилищната площ. ЕXTENDA е концептуална идея, което търси решение по нестандартен начин. Подвижна стена (с интегриран гардероб в нея) позволява динамична промяна според нуждите на госта на хотела.

„Подвижната стена“ има вградени в основата лагери с еластично покритие, които се направляват от телескопични водачи фиксирани в стената. Ultra Flat поддушовото корито влиза в пригоден за него „джоб“ между лагерите.

Специално монтираната метална стойка между душа и тоалетната чиния, служи за окачване на спомагателни дръжки за нуждите на хора в неравностойно положение.

 

pic_47Проект: Бедуинска приказка

http://bit.ly/1Mg51wr

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Ивана Янкова, студент НБУ

Описание на проекта:

Идеалната хотелска баня трябва да е многофункционална, да е като райски кът и по този начин да удовлетвори всяка нужда на посетителите си. Проектирана е баня (22 кв. м) със силно присъствие на марокански детайли в интериора. Концепцията на проекта е да създаде един своебразен оазис за хората, където да се отделят от натоварената външна среда.

Помещението се разделя на три зони – за освежаване (12,5 кв. м), душ зона (1, 5 кв. м) и за релакс (8 кв. м). Зоната за релакс е най-силният акцент – създадена е декоративна решетка, която отделя тази част визуално от останалите. Нивото на тази зона е повдигнато с цел да се покаже на посетителя, че това място е специално. Има и още една причина за повдигането на зоната – за ваната за вграждане. Тридупковият смесител завършва елегантната визия на зоната и по този начин се създава един кът за уединение и отпочиване в помещението.

Душ зоната е отделена чрез врата със сребърен профил с изчистена и модерна визия. Използван е хидромасажен душ панел, който притежава три последователни зони за хидромасаж с вграден термостатен смесител. Множеството качества и предимства на душ панела гарантират максималния комфорт при експлоатацията му като създава място за тонизиране и освежаване.

 

pic_4Проект: Романтична хотелска баня с био камина

http://bit.ly/1CiF2yI

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Кристина Лозанова, студент УАСГ

Описание на проекта:

Романтична хотелска баня с био камина – място за гарантиращо спокойствие, осигуряващо интимност и релаксиране.

 

 

 

 

 

pic_49Проект: Баня на колела

http://bit.ly/1DkVu2Z

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Никола Монев, студент НБУ

Описание на проекта:

В днешни дни, голяма част от хората прекарват много време в пътуване, за да си изпълняват задълженията. По тази причина, комфортът по време на придвижване, трябва да бъде осигурен на високо ниво. Това е моето решение за изживяване на приятни моменти и релаксация в комфортна среда по време на дълго пътуване.

В проекта се представя влакова композиция, в която всеки от вагоните е приспособен да изпълнява функцииите на хотел. Всяко купе представлява отделна стая с място за спане, удобна маса за работа и хранене и баня с всички необходими удобства.

Всяка от баните разполага с интерактивно табло. Това дава възможност да се регулират множество функции, допринасащи за комфорта на посетителите на хотелската баня – регулиране на стайната температура, включване на осветлението в определени зони, музикален плеер, извеждане на информация за влажността и температурата в стаята и др. Банята е проектирана по начин, гарантиращ безопасността на посетителите, когато влакът е в движение.

Използваната вода в банята се извежда посредством разделението на 3 модула (мивка, душ и тоалетна). Взеки модул е снабден с резервоар за събиране на отпадни води. Модулът с тоалетната чиния извежда отпадните води в резервоар (био тоалетна). При запълване на резорвоарите, те се почистват на определени гари.

 

pic_36Проект: БАНгало

http://bit.ly/1CZ3AzG

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Стефан Петров, EDO design studio

Описание на проекта:

Името на проекта не е избрано случайно. То е комбинация между „БАНя“ и „бунГАЛО“, която описва най-точно нашето предложение.

Концепцията предлага интимна среда за отдих, в която централно място заема банята. Пряката й връзка с екстериора и околната среда е предпоставка за „чистота“ в отношенията между човека и природата, върху което желаем да акцентираме. Не случайно през банята минава и основна ходова линия от единия вход към вътрешността, което „задължава“ обитателите да се „пречистят“ преди да достигнат най-личния кът на интериора.

Дневната и банята са отделени с декоративна стена, в която са вградени ниши с прозрачен гръб. Те представляват активно комуникационно средство, защото допускат светлина. Къпещият се има визуална връзка с дневната зона и не на последно място, добавят загадъчност, позволявайки отделните части от тялото на къпещия се да бъдат видими в дневната.

В интериора са използвани фасонирани дървесни материали, третирани с подходящи хидрофобни субстанции. Усещането е земно и натурално, което се допълва от централно разположената стена от естествен камък, в която са вградени основните водопроводни инсталации. Отводняването и вентилацията се осъществяват чрез частично оширени фуги в мокрите зони.

Отоплението в зоната на ваната е подпомогнато от вградена двустранна камина, с която се използва от дневната и от банята.

Проектирани са две зони за почивка, разположени около вградената вана. Първата, разположена в банята срещу камината, е с подчертан етноелемент и включва характерни артикули като черга и трикраки столчета. Втората е обособена отвън и използва връзката между покрива и пода на терасата, създавайки ергономичен шезлонг.

Сградата борави с два типа „умни“ системи за снабдяване с топла вода и електроенергия, както и отопление. Първият е фотоволтаични панели, разположени на единия от скатовете на покрива, а вторият е геотермална система. Иновативното в нашата разработка при втория тип е рационалното използване на отпадните води от душа и мивките. Те се събират в резервоар под постройката, където запазват сравнително стабилна температура с малка амплитуда. Към този резервоар е насочен малък процент от топлината, получена от геотермална помпа, с цел повишаване и задържане на средната температура в него. Така затоплената отпадъчна вода служи за разтапяне на снега, натрупан по покрива на сградата в зимния сезон. Отдаването на тази топлина става чрез тръбни топлоносители, разположени между всяка дъска на външната облицовка, които от своя страна представляват и надеждно уплътнение между елементите.

 

pic_30Проект: LIQUID PRIVACY

http://bit.ly/1zOGIAw

Категория: Идеалната хотелска баня

Автор: Юлия Тонова, работеща на свободна практика

Описание на проекта:

Това е банята на стая в луксозен европейски хотел. Тя е разположена в единия ъгъл на стаята и е отделена от нея посредством две стъклени прегради от тонирано стъкло. Тонираното стъкло е обработено с течни кристали, които позволяват да бъде контролирана чрез дистанционно управление, използвайки светлопропускливостта на стъклото. По този начин гостите на хотела могат да си осигурят уединение в банята, когато я ползват, а през останото време могат да виждат красивите продукти в нея от хотелската си стая.

Банята е с компактни размери от 2,8/2,5 m, а душ зоната е поместена в ниша с размери 0,8/1,2 m. В банята се влиза откъм коридора на стаята през плъзгаща се стъклена врата от тонирано стъкло. Другите материали са гранитогрес, порцелан, хром и лакирана дървесина. Фугите на плочките са разминати, за да се постигне имитация на дюшеме. Вграденото тоалетното казанче и стената над него са облицовани с декорни плочки на тънки ивици дървесна текстура, а задната стена на душа е покрита с декорни плочки на отделни квадратчета с дървесна текстура. Душ зоната е без поддушово корито за по-голяма лекота на интериора. Осветлението е решено с LED лампи, отговарящи на изискването за ползване във влажна среда IP 44.