Skip to main content

Робин Левин – един англичанин в банята

image_big_30159Робин Левин може да се определи като един от най-успешните продуктови дизайнер на Великобритания за последния половин век. Неговото 30-годишно сътрудничество с Ideal Standard е абсолютно емблематично и завинаги променя конкурентната среда на дизайнерския пазар с над 10 милиона!!! продадени продукта от серията за баня – „Studio“. Левин е носител на наградата Red Dot Award, която се счита за най-високото удостоверение за качествен дизайн в света. Той е обявен за Кралски дизайнер на британската индустрия, почит, която получават единствено 200 дизайнери. От 1999 г. британецът и неговата съпруга управляват свое собствено студио – Studio Levien, концентрирайки се основно в дизайн на продукти за бита и обзавеждането на бани. Непрестанното придвижване на индустрията една крачка напред: може би това описва най-точно посоката на развитие на неговия дизайн. Изчистено, семпло, с ненадминото отношение към детайла и функцията на всяко едно изделие, създадено да служи на човека. Философия като за учебник по дизайн. И, да, несъмнено Левин вече е влязъл в световните учебници по продуктов дизайн.

Според последни проучвания 40% от хората казват, че се нуждаят от нова баня. Но по-интересното е, че в повечето случаи те не искат просто по-голямо пространство, а по-функционално оформление на вече съществуващото. Това ли е ключът към съвременния потребител – не „ново“, а „по-добро“, не „по-голямо“, а „по-функционално“?

Добрата визия и високата функционалност са свещеният граал за модерната баня. И не са лесни за постигане. Баните по принцип са малки, така че ключът наистина е в дизайна, който помага да извлечеш максималната полза от едно малко пространство. Най-логичният пример е да кажеш „Чао“ на ненужната масивна основа на мивката в банята и да я замениш със шкаф. Така пространството, което до този момент не се е използвало пълноценно, ще бъде оползотворено.

2013-04-01_ConnectSpace_pic02_BGВие създавате дизайн за Ideal Standard вече повече от 30 години! С какво толкова много ви привлича в дизайна за банята?

Харесва ми да се опитвам да постигна „необикновеното в рамките на обичайното „. Ритуалите в банята са дълбоко вкоренени в нашата култура, така че ние не сме готови напълно да ги преосмислим отведнъж. Как да си създадем едни по-благоприятни пространства, без да променяме нашите ритуали, това е предизвикателство, което продължава да ме вълнува всеки ден.

Вярвате ли в тезата, че най-добрият начин за измерване на успеха е по това колко дълго ще се задържи един продукт на пазара?

Не съществува дизайн, който може да избяга от модата. Но един продукт и неговият дизайн могат да се свържат с нас толкова силно, така, че въпреки че вече не е „модерно“, ние все още да го обичаме и да го наричаме „класика“. Това е нещо, което винаги съм се стремял да постигна, и го направих, и то няколко пъти.

Как разбирате какво точно искат потребителите?

Всъщност винаги съм се опитвал да изработвам неща, които аз самият бих искал да имам в собствения си дом. С този подход съм работил през всичките 40 години, откакто се занимавам с това.
studio-levien-04Опишете един ваш работен ден?

Студиото ми е „моят живот“. Аз живея над студиото, така че моето пътуване до работа е десет стъпала. Недостатъкът на това е, че това е наистина „работа – работа“, а не просто „живот и работа“. Обичам това, което правя, и обикновено работя от 8 до 8 в повечето дни, освен ако не пътувам или не съм планувал кино с някой приятел. Аз се справям с имейлите и договорите в тихия час преди колегите ми да започват да прииждат, тоест около 9.00 ч. След това, ако използвам една метафора, прекарвам деня в опити да постигна цирковия трик с въртене на 6 чинии върху дълги и тънки пръчки. Обикновено имаме около 6-8 проекта, по които работим едновременно. Всичко се движи от безкрайния стремеж за функционален, достъпен и красив дизайн.

Какво е признанието да създаваш нещо значимо за хората?

Любимият ми момент е, когато отида в дома на някого и видя един от моите проекти там. Особено когато те са го взели, без да знаят, че аз съм го проектирал.
Пълният текст на интервюто с Робин Левин можете да прочетете на сайта viewsofia.com