Skip to main content

Проектите в категория „Идеалната баня Tonic II“ – част I

В категорията „Идеалната баня Tonic II” задачата на дизайнери и архитекти е да разработят идеен проект на баня на реално съществуваща еднофамилна къща, като целта е да създадат оригинален интериорен дизайн с изделията от последната колекция на Ideal Standard – Tonic II, създадена от немското студио Artefakt.

 

 

 

01_Александър ИвановПроект: The Pillar

Автор: Александър Иванов, AN design

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/30/

Описание на проекта:

Дизайнът на банята е вдъхновен от цялостното усещане за отвореност на къщата, съчетано с нестандартни решения. Разпределението на цялостното обзавеждане за банята е водено от функционалност и ергономичност.

При влизане в помещението най-близо до входа се намира двойна мивка с шкаф под нея, за да е удобно ползването й, без да е нужно прекосяването на цялото помещение.

Позиционирането на бидето и тоалетната чиния са повлияни от предвидената по проект канализационна тръба в съседното помещение.

Акцент в банята е душовото пространство. Нестандартното решение за островно позициониране на тръбите към смесителя на душа в „стъклен блок“ със страници от неръждаема стомана прави пространството максимално отворено. В същото време то е дискретно отделено чрез стъкления блок, завъртян под 45 градуса спрямо стените на помещението.

В случай, че душът и ваната се ползват едновременно е предвиден стъклен параван между тях. Мястото на ваната е определено под големия прозорец в банята, за да е възможен визуалният контакт с околната среда по време на използването й.

Подът на помещението е решен с тъмен гранитогрес, имитиращ дърво, като фладерът на дървото е гланцов което придава на плочката и банята естествено усещане и блясък.

Всички предвидени по архитектурен проект отвори са запазени в интериорния проект за банята.

 

02_Анна МитковаПроект: Living skin

Автор: Анна Миткова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/58/

Описание на проекта:

Функционално присъства напълно сливане на банята със спалното помещение. Банята не е отделно помещение, а естествено допълнение към зоната за почивка. Използвани са стъклени плъзгащи се панели, които могат напълно да открият банята към спалнята или да я оградят. Това откриване на помещението е възможно благодарение на отделянето на тоалетната и душа в отделна зона чрез преградна стена.

За подовата настилка са използвани паркет от смесен бук /в зоната на мивката/ и естествен речен камък. Употребата на естествени материали цели да придаде усещането за сливане с природата чрез всички сетива.

Стените са облицовани с панели от еко бетон. Те са като контрапункт на камъка и дървото. Тук присъства и друга специфика на дизайна и това е употребата на параметричен дизайн при моделирането на панелите. Това е дизайн метод, при който се работи с алгоритми за създаване на формата. Използвана е математическата диаграма voronoi, срещаща се в многообразни варианти в природата. Тази диаграма е използвана под различна форма във всички елементи от стените – зелената стена, стенните панели, огледалото.

За тавана на банята и спалнята е използват т.нар. „опънат таван“, в който има скрито осветление. Само в зоната на мивката е използван смесен бук, за да се получи Г-образната фигура.

 

03_Антоанета БебеноваПроект: Между небето, земята и…океана

Автор: Антоанета Бебенова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/76/

Описание на проекта:

Вдъхновението е от блясъка на марокански плочки с визия на рибени люспи и в невероятни цветове. Предизвикателството дойде от възможността да се съчетае модерната визия на продуктите от серията Тоник ІІ и античния азиатски привкус на теракотата.

Луксът в премерени количества е свързващата съставка на двата стила.

От приложените чертежи е видно, че това е родителска баня. В помещението се влиза от дрешника през голяма стъклена врата. Най-често използваната зона е зоната с мивката, която е предвидена да е в ляво, веднага до вратата. За двамата родителя – двойна мивка, шкаф за съхранение, два странични модула.

Тоалетната е в горния ляв ъгъл, за да има визуално разделяне от мивката и тоалетната служи конзола с 300 мм височина. Дясната част на банята е за душ кабина и вана. За да е възможно това, е необходимо вдигане на нивото на пода от 20 до 30 см. Преходът се осъществява от две стъпала. В зоната на душа е използвана дървена решетка от лапачо, която освен, че е в хармониращ тон на стените и плочките е луксозното решение за отводняване. Ваната е стояща, D – образна, с два симетрични края и възможност за монтаж на смесител.

 

04_Петър ТраяновПроект: CONTRASTO

Автор: Петър Траянов

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/81/

Описание на проекта:

Банята е част от ваканционна къща в комплекса “BlackSea Rama”, разположен на българското Черноморие в близост до Балчик. Банята е в непосредствена близост и директен контакт с най-голямата спалня в сградата. Заради атрактивния вид на комплекса и профила на посетителите е подбрана конкретна визия за банята.

Луксозна, но в никакъв случай скучна. Баланс между графичното и цветното въздействие. Луксозен, но същевременно свеж дизайн на пространството. Настилките и стенните покрития са избрани, за да задоволят високи естетически изисквания – използвани са плочи от естествен камък с натурална фактура и текстура, ефектно изкуствено осветление, което допълва атмосферата. Цялостното решение на серията Tonic II се вписва в унисон с търсената визия на помещението. Крайната цел е интересно и нетипично изпълнение, стилно, но в същото време оригинално и модернистично.

 

05_Бисер ГеоргиевПроект: TONIC_II

Автор: Бисер Георгиев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/27/

Описание на проекта:

В проекта си искам да наблегна на осветление, което подчертава облите форми на колекция Tonic II.

За да бъде изчистена, а погледът на човека да пада върху ваната при влизане, направих вградено LED осветление, което започва от пода, преминава плавно през стената, тавана и завършва при умивалника.

Така направеното осветление разчупва пространството и осветява главните зони в помещението.

За по-голям акцент на изчистените форми на Tonic II използвам плочи, имитиращи нешлифован камък, с които са направени стените и пода.

За да затопля създадената от камъка студенина, използвам плочки в топли тонове в душ кабината, дървени первази на прозорците и мек килим.

 

06_Божана ЙордановаПроект: Черна перла

Автор: Божана Йорданова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/10/

Описание на проекта:

Черните перли са сред най-прекрасните творения на природата. Те са родени в тюркоазените лагуни, обграждащи някои от многобройните острови и атоли, от които се състои Френска Полинезия. Черните перли са считани за символ на чистота и съвършенство и поради тази причина дадоха името на проекта.

Пространството е разпределено така, че да бъде достигната максимална функционалност. Умивалниците са разположени в най-голяма близост до входа на помещението. Тоалетната и бидето – непосредствено зад стеничката с мивките, като по този начин се търси интимност. Душ кабината е обособена посредством стъклен параван и е разположена в десния ъгъл на помещението. Ваната, като най-релаксиращото място в банята, е разположена в непосредствена близост до големия прозорец. Усещането за релакс се засилва от възможността за съзерцание на морския пейзаж. В проекта за стенната облицовка е заложена мозайка на височина 220 cm, a подовото покритие е решено с черен гранитогрес – гланц. Окаченият таван със скрито осветление по периферията създава усещането за въздушност, а централната зона, отново със скрито осветление, акцентира върху висящия полилей. Еклектиката в този интериор е търсена. И всичко това в комбинация с продукти от колекцията Tonic II, които с чистата си геометрия и меки линии, позволяват да бъдат съчетани със стила на всеки интериор.

 

 

07_Борислава ПетковаПроект: Bathroom „Sense“

Автор: Борислава Петкова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/65/

Описание на проекта:

Умерена модерна елегантност съчетана с топлотата на дървото.

Ежедневието ни се променя. Превръща се в една сложна мрежа от ангажименти, обвързани в безкрайния свят на новите технологии и машини, поставяйки ни в един нов, суров, забързан и студен свят, в който все повече забравяме да правим едно от най-основните и важни за нас действия – да „чувстваме“. Да чувстваме красотата на заобикалящия ни свят, да чувстваме близостта на природата, да бъдем сами със себе си и хармонията в самите нас.

Разработваният проект е разположен в еднофамилна къща в голф селището BlackSeaRama. Тук, на границата между брега и морето, човек може да забрави за забързания свят на града и да почувства присъствието на природата. Това „чувство“ е и основното търсено усещане в дизайна на банята „Sense“. Съчетанието на модерна елегантност изразена в прави и строги линии се комбинира с топлината на дървото, създавайки у нас чувство на уют и спокойствие.

 

 

08_Боряна АндоноваПроект: Идеалната баня Tonic II

Автор: арх. Боряна Андонова и арх. Венелин Касабов, KA дизайн студио

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/61/

Описание на проекта:

Идеята на проекта идва от обособяването на отделните зони като самостоятелно функциониращи и независими една от друга.

Тоалетната и бидето са в най-уединената част на банята, като там сме се опитали да внесем усещането за природа чрез използването на естествени клони от бреза.

В центъра на помещението, върху висяща метална конструкция и стъклен плот, разполагаме умивалниците, акцентирайки изцяло върху дизайна на серия Tonic II. Като зона за релаксация и отдих, ваната е разположена в най-светлото място пред прозореца, отделена с преградна стена от душ кабината. Използваните материали са бетон, дърво и камък. Изчистеният дизайн на банята показва красотата на серията на Ideal Standard Tonic II.

 

09_Ралица ИвановаПроект: Изток-Запад

Автор: Ралица Иванова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/72/

Описание на проекта:

Разположена на брега на морето, банята е просторна, комфортна и много светла. Естествената светлина и заобикалящия ландшафт диктуват разположението на основните функционални групи.

Банята е решена в актуалния напоследък еклектичен дух. Изпозлвани са три остновни стила: индустриален, марокански и модерен. Близостта с морето инспирира мароканския стил, който носи топлина, носталгична нотка и контрастира със строгата дистанцираност на останлаите елементи.

Стените са покрити с шлайфан бетон в духа на индустриалния стил. Сивият цвят на бетона допълнително разширява пространството и недвусмилено остава водеща роля на автентичната ръчноизработена мароканска керамика, разположена в центъра на помещението.

Върху дървен плот-шкаф са поставени две асиметрични мивки. Мивките са маркирани от ляво с допълнително направена конструкция, в която са изградени ниши за съхранение на необходими аксесоари и принадлежности.

Ваната се разполага в най-светлата част на помещението до панорамен прозорец. Непосредствено до нея е заделено място за душ. В душовото пространство стените са облечени в бяла мраморна мозайка, а подът е от шлайфан бетон. За по-голямо удобство е добавена дървена седалка, изработена от екзотична дървесина.

Стъклената врата, изработена от огледално стъкло е покрита с декоративни метални пана в стилизиран арабски стил. По този начин тя дискретно разделя двете помещения и запазва чувството на уединение.

 

 

10_Росица РадомиравоПроект: Exotic

Автор: Росица Радомирова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/28/

Описание на проекта:

Изчистеният и минималистичен дизайн на серия Tonic II на Ideal Standard дава възможността елементите й да бъдат поставени в абсолютно непритенциозна среда.

Базирана на заданието и архитектурата на помещението – просторна и добре осветена

баня с достатъчно на брой и големина прозорци към нея, ме насочиха към изчистен и

напълно натуралистичен дизайн. Банята, като помещението, което използваме изключително често в ежедневието си, е необходимо да бъде място с приятна обстановка и рационално решена функция.

Функцията в случая изцяло е съобразена с архитектурата на къщата. Има необходимото

обзавеждане за нуждите на основната спалня, към която е предназначена. Тоалетна,

биде, зона за бърз душ и зона с релаксираща свободностояща вана.

Използвани са ергономичните и икономични смесители нa серия Tonic II. Натуралистичната обстановка е пресъздадена с подбора на естествените материали –

дърво и камък. Възможността за навлизане на слънчева светлина в комбинацията с подходяща гледка дават връзката на човека с природата и създават чувство за спокойствие и хармония.

Обособено е пространство, подходящо за пълен релакс и почивка, в което човек да се докосне до природата на самия себе си и да се откъсне напълно от рутината на ежедневието.