Skip to main content

Арх. Люблена Пунчева, управител на проектантско бюро „Евроарх 2000“ ООД: Впечатлена съм от многото блестящи идеи в конкурса

DSC_3445Арх. Пунчева, вашето архитектурно студио предостави реален проект за баня за категорията Идеалната баня Tonic II на участниците в конкурса „Ideal Standard Баня на годината 2015“. Каква е вашата професионална оценка, как се справиха участниците в тази категория?

– Най-силно впечатление ми направи големият брой участници в категорията. От общо 51 проекта в конкурса, двайсет и девет от тях са в тази категория. Със сигурност това е продиктувано от продуктите Tonic II. Те са много технолигични, функционални, много естетични, модерни, иновативни и предизвикват добри емоции. Тази е причината участниците да са предпочели тези прекрасни продукти. Освен това реалната баня, която им предоставихме в реална къща на красимото ни Черноморие беше достатъчно обширна, имаше възможност за изява, за създаване на различни стилове. Те са от езкзотичен до най-съвременен изчистен и минималистичен. Минава се през всички вариации на архитектурните и дизайнерски вкусове. Пространството на банята беше овладяно с различни способи. Тъй като тя е реална, повечето от участниците са се съобразили с даденостите. В нашия случай това са два малки прозореца – един по-голям и един по-малък с прекрасен изглед към морето, една витрина, достатъчно обширна, приобщаваща помещението на банята към спалнята, които са свързани. Вероятно това е предизвикало техните емоции.

Впечатлена съм от многото блестящи идеи. Имах, разбира се, своите предпочитания и съм щастлива, че точно моите четири фаворита спечелиха наградите. Това не е случайно, защото те най-добре са успели да се справят с реалните предизвикателства на къщата с модерния иновативен дизайн на колекцията и продуктите от серията Tonic II, както и с красивото чувство, което ги е завладяло, за да ги създадат. Възхитена съм от колективите и тяхната амбициозност и пожелавам следващи издания на този прекрасен конкурс.

С какво са свързани предизвикателствата при проектиране на една баня при различните типове сгради?

– На първо място характерът на банята трябва да отговаря на характера на къщата при жилищните сгради. Същото е и в обществената сграда, ресторант или голф клуб или каквато и да е сграда. Не може банята да бъде различна от стилистиката на целия обект. Забавно ще бъде в банята да има по-ексцентрични елементи, особено, когато е за обществено ползване. При жилищата решението трябва да отговаря на вкуса на клиента. Разбира се, най-сложната задача на архитектите и дизайнерите, е да установим какъв е вкусът на клиента. Много са различни хората, различни са и техните вкусове също. Не винаги те изказват своите естетични принципи. Ние с внимание и голяма загриженост подхождаме към този проблем, защото има случаи, в който не можеш да разбереш какво те харесват, а стилистиката на банята като едно помещение за лична хигиена и релакс трябва да е най-близо до душевността на тези, които ще го използват. Освен, че трябва да е красиво, естетично, чисто, приветливо, светло, оптимистично дори, то трябва да отговаря и на техния вкус.

Из интервюто на Силвия Златкова, Градът Медиа груп – gradat.bg