Skip to main content

Проектите в категорията „Иновативната баня“

В категорията „Иновативната баня“ участниците създадоха проект на баня , като използваха иновативните продукти от портфолиото на Ideal Standard и измислени от тях „продукт/материал/технология на бъдещето“, които правят живота на хората по-добър.

 

01_Антоанета БебеноваПроект: BG Trace (Българската следа)

Автор: Антоанета Бебенова

 http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/49/

Описание на проекта:

Преди години един чешки художник се опита да се подиграе с България, като сложи на

картата на Европа тоалетна турски тип. Но това всъщност е правилният начин на

„позициониране”. Според изследвания, съвременната тоалетна-стол не е конструирана с оглед физиологичните ни особености. За да се изходим, ние сядаме на нея. 50% от хората над 40-годишна възраст в развитите страни (30% от възрастните в света) страдат от хемороиди. Много заболявания произтичат от неправилната тоалетна поза. Когато сме седнали, ректалния проход е прегънат под 90 градуса и стегнат от примката на

пуборекталния. Нужни са допълнителни усилия за да изтласкаме отпадъците през стеснения канал.

Затова иновацията, която предлагам е всъщност връщане към миналото…или обратно?

Предложението е допълнение към съвременна тоалетна чиния, което да помогне на

тялото да заеме правилната позиция чрез повдигане на коленете към тялото. Представеният в този проект вариант, макар и не дотам технически развит, онагледява механизма. Използва се подвижно спрямо пода рамо, фиксирано чрез шарнирна връзка към тялото на тоалетната чиния. Подобен механизмът се използва при подлакътници в автобуси, за променяне наклона на облегалки и др. Необходимо е седалката да има две дъски – при използване без рамо и една с ергономична форма за подпомагане на стойката.

 

 

02_Виктор ЧолаковПроект: Една баня, две изживявания

Автор: арх. Виктор Чолаков, ланд. арх. Димитър Гонгалов, к. арх. Мариана Боюкова и к. арх. Ивелин Синигеров, Архитектурно студио Cholakov-Gongalov Architects

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/29/

Описание на проекта:

Банята е с правоъгълна форма с размери 4,80 х 4,65 м. Интериорът е в минималистичен стил; използвани са основно монохромни финишни материали – видим бетон, каменни облицовки, стъкло. Банята е проектирана като помещение, контактуващо с външните ограждащи стени на жилището, за разлика от стандартния случай, при който баните се рапзолагат във вътрешността на сградата, без естествено осветление и гледка навън.

Проектът предлага нестандартни и екстравагантни решения за две противоположни по същност зони: Релакс-зона и Душ-зона.

Душ-зоната се намира в изцяло стъклена конзола. Стените, подът и таванът ѝ са от акрилно стъкло. На тавана на конзолата е монтирана голяма стъклена душ-пита. Тя е отделен самостоятелен елемент и се монтира под стъкления покрив. Това позволява лесен монтаж/демонтаж, с цел обслужване и подмяна.

В релакс-зоната основен акцент е капитонираната мека вана. За спокойната обстановка, уюта и комфорта в релакс-зоната основно допринася нестандартната капитонирана мека вана, създаваща усещане за сядане или лягане в удобен диван. Твърдата, гладка и хлъзгава повърхност на обикновената вана е заменена от мека тапицерия. Материалът за изработването на тапицерията на ваната е нанотекстил – материал от ново поколение, чиито характеристики са суперхидрофобност; водоустойчивост; устойчивост на замърсяване; бактерицидност. Нанотекстилът е плат, съставен от нано-нишки или обикновен плат, третиран с нано-частици.

 

 

 

03_Деница СлавоваПроект: Smart wall | Smart you

Автор: Деница Славова, Архитектурно студио Проин Плюс

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/35/

Описание на проекта:

Smart wall | Smart you е интегрален продукт, с помощта на който осъзнаваш

действителното количество вода и енергия, които използваш.

Smart wall | Smart you прилича на огромен „touch display”, разположен в банята, по който докосваш и плъзгаш сензорни икони, докато постигнеш желаната стойност на даден параметър. Нейното предназначение е да повиши нашата информираност и загриженост за глобалните проблеми и да ни насърчи да ги предотвратим.

Smart wall | Smart you е допълнителна сглобяема стена, монтирана пред една от стените на банята. Зад нея остават скрити носещата ѝ метална конструкция и цялата ВиК инсталация. Вместо кранчета на панела има сензорна зона, активна при докосване, където можеш да контролираш параметрите на водата – дебит и температура. Освен това в близост до всеки смесител има датчик, който измерва и показва потреблението на вода в реално време, а друг датчик вдясно от огледалото сумира общото количество за ден, седмица, месец и т.н. в зависимост от това кога се нулира. Има датчици за температурата и влажността в помещението, интензивността на светлината.

Smart wall | Smart you е ценна и неизменна част от банята на бъдещето.

 

 

 

04_Заря ВрабчеваПроект: pE_____ФОРМАЦИЯ

Автор: Заря Врабчева

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/23/

Описание на проекта:

рЕ_ФОРМАЦИЯ  е иновативно предложение за проект на баня, което разглежда пространството като постоянно променящ се обем. Вдъхновен от тазгодишната тема „Красиво използване на пространството“ дизайнът е насочен предимно към градската баня на бъдещето и се стреми да оптимизира минимална площ с простор, функционалност и емоция.

Главната иновация в проекта е вградената в пода вана, която осигурява простор и комфорт върху минимална площ. С помощта на подвижни дъски, подът под душа се отваря и превръща във вана с размери 1.2 х 1.8м. Средната дъска позволява повдигане и се превръща от масичка за ваната в столче за под душа. Тази иновация използва и разработената от Ideal Standard технология AquaBlade® – този път във ваната.

Вграден смесител и вградена мивка. Мивката е на подвижна релса и се прибира, когато не се използва. Традиционният смесител е заменен от ергономична вдлъбнатина в стената, от която струята излиза през три отвора. Те са контролирани чрез инсталирани сензори. По този начин, измиването става много по-бързо и икономично.

Въртящи се шкафове, които спестяват допълнително пространство и придават повече чистота на банята, а за четящите те са идеалната библиотека, която предпазва книгите от влага за по-дълго и превръща банята в място за усамотение, релаксация и презареждане.

 

 

 

 

05_Ивайло НиколовПроект: ТРИС

Автор: Ивайло Николов, Собственик на дизайнерско студио Адженти

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/79/

Описание на проекта:

ТРИС (Тоалетен Робот Идеал Стандарт) е концепция за автономен робот, чието основно приложение е да обслужва нуждите на потребителите в банята или тоалетната. Дизайнът на продукта е подчинен на три основни критерия – грижа за здравето, икономия на вода и пространство.

Грижа за здравето – възможността робота да променя височината си, позволява на потребителите да заемат естествена позиция при ходене по голяма нужда и по този начин предотвратява появата на хемороиди или дивертикулит.

Икономия на вода – към този критерий са разработени две основни решения. Показаното в документацията залага на предварителна обработка на екскрементите, използване на налягането на водопреносната мрежа и отпадъчните води при ползване на мивката.

Пространство – възможността на ТРИС да се движи му позволява да се „прибере“ под мивката и практически да стане “невидим” за окото, в сравнение с тоалетните чинии сега. Вградените в основата системи за почистване го правят незаменим помошник за поддръжка на хигиената. Робота се управлява с глас . Той лесно може да бъде повикан от болен човек, който няма сили или възможност да отиде до банята.

ТРИС е компактен тоалетен робот, който разтърсва установеното мислене с нов, иновативен подход към сегмента, като освен всичко останало, добавя и елегантен дизайн.

 

 

 

06_Игнат ГеоргиевПроект: Бриз

Автор: Игнат Георгиев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/53/

Описание на проекта:

Идеята за подобряване на комфорта на банята на бъдещето включва няколко компонента. На първо място високи нива на хигиена. Полимерните материали тип опънати тавани, осигуряват чиста повърхност без фуга и дават възможност за постигане на интересни форми.

Скалните детайли и вградената душ глава в тавана, която създава илюзията за дъжд, внасят повече свобода и екзотичност на иначе изчистения дизайн.

Налягането на водата, както и температурата могат да се контролират ръчно от подвижния душ и смесителя за мивка. Идеята за смесител и подвижен душ ми хрумна, докато си щраках с химикалката пред компютъра. Главата на смесителя да изкача нагоре. В нормално положение при въртене се променя налягането на водната струя. В отворено положение регулира температурата, която се отчита автоматично на тъч панела. Пускането на водата, както и въздухът под налягане се активират от сензори за движение улавят кога има човек под душа и пускат водата и кога е напуснато душовото пространство. Казанчето на тоалетната е високо и вградено. Тоалетната чиния е максимално близо до стената. Идеята е да се проектира тоалетна чиния, при която външната й част да се облича с декоративна облицовка, която клиентът да избира. Хрумването ми за мивката е да изглежда сякаш влиза в джоб.

 

 

07_Мария НикодимоваПроект: ARTctic- фантазия в бяло

Автор: арх.Мария Никодимова, арх.Светла Трендафилова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/80/

Описание на проекта:

Предложената баня е опит за красиво използване на пространството и презентиране на иновативните продукти на Ideal Standard.

Фантазията в бяло визуализира навлизане на обеми от зимната картина в пространството на интериора. Меките и плавни форми на мебелите и параметричния дизайн на тавана създават усещането за елегантност и топлота.

Огромните витрини предлагат уникална панорамна гледка. През летния сезон се разтварят и пространството на банята се обединява с пространството на терасата за слънчеви бани и релакс. По контура на витрината, в зоната на касата, се монтира подходящо LED осветление с дневна светлина. В късите зимни дни, при спуснати завеси, се създава илюзията за топла дневна слънчева светлина и така възвръща тонуса на обитателите.

Тихата и хигиенична тоалетна, с нoвата система на Aquablade, синхронизира с комфорта на интериора.

Изчистените линии и елегантен стил на дизайна на банята, предразполагат за съвременно и модерно звучене на решението и достойно представяне на продуктите на

Ideal Standard.

 

 

 

08_Пламена ГеоргиеваПроект: ANGLE

Автор: Пламена Георгиева

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/69/

Описание на проекта:

В днешно време изискванията към пространствата са ориентирани към все по-голяма функционалност. Осигуряването на повече от една дейност, комбинативност и гъвкавост при използването са също важни критерии при решаването на една среда. Банята вече е не просто малко тъмно санитарно помещение – тя се превръща в пространство за релакс, кореспондиращо с външната среда.

Концепцията на настоящия проект цели да оптимизира ресурсите, като в същото време не лишава пространството от простор.

Проблем при по-големите пространства е увеличеният разход на ресурси, поради което проектът предлага използването на иновативни материали и оптимизирането на енергийните ресурси.

Материалът, от който са изработени корпусите около мивката и лежанката, представлява целулоза, обработена със специални бактерии (Acetobacter xylinum). Той е разработка на американското студио с българско участие Terreform One. Материалът е екологичен, изключително лесен за формоване, като същевременно е и достатъчно устойчив. Едно от важните свойства за прилагането му в банята е неговата  хидрофобност.

Друг важен момент е оптимизирането на енергийните ресурси. За пестенето на вода се грижат уредите на Ideal Standard. Пестенето на електроенергия също е взето под внимание. Оптимизирането на енергията става с помощта на интерактивно приложение, обвързано с присъствието – когато човек е в определена зона, осветеността става максимална, а в останалите зони светлината е приглушена.

 

 

 

09_Рослава ДжамбазоваПроект: Think_Now

Автор: Рослава Джамбазова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/70/

Описание на проекта:

Цялостен контрол в пространството чрез система за управление – изцяло интуитивна система за управление. Осъществява се контрол на:

  • Системата за вентилация и свързаните с нея поддръжка на постоянна температура в общото помещение, както и зоново независимо управление;
  • Осветление за регулиране на настроението със смяна на цветовете и чрез гласови команди, както и специална индикация за премигване при авария или здравословен проблем посредством вградените микрофони в тонколоните;
  • Озвучаване с гласови команди;
  • Функция матиране на стъкла за повече комфорт;

Отличителна черта на системата е възможността за управление от всеки, дори хора в затруднено положение, с недъзи като слепота и глухота; реакция има и за глухи хора чрез системно премигване и чрез друг тип индивидуално нагласяне системата индикира проблеми.

 

 

10_Теодора ЕленковаПроект:  Soul&NFC

Автор: Теодора Еленкова, Baraka design lab

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/3/39/

Описание на проекта:

Soul&NFC, е нестандартен проект за баня, изпълнен с много музика. В същото време е и иновативен, в него е използвана технологията – NFC. Банята е проектирана в пространство с площ 17 кв.м. и с височина 300 cm. Помещението е вътрешно, няма прозорци. В него са разположени четири основни зони: мивка, тоалетна и биде, зона за душ и зона за вана.

Дизайнът е вдъхновен от джаз и соул музиката и звукозаписните студия. Характерен елемент за джаз клубовете са малката сцена и текстил в червено. Тази идея е пренесена в проекта. Друг характерен елемент са тапетите.

NFC или Near Field Communication (Комуникация в близко разстояние), е сравнително нова безжична технология, която позволява високоскоростно прехвърляне на данни от едно устройство на друго, разположени на близко разстояние. В проекта технологията е използвана за контрол на банята посредством дигитално огледало с NFC чип, от което се приемат командите за цялата баня. Всички команди се записват в приложение, качено на смарт устройство. Можем да използваме готови режими – напр. да напълним ваната в даден час с определени температура и количество вода.

Чрез NFC, можем бързо и безконтактно да „комуникираме“ с нашата баня. Можем да контролираме, осветлението, звука, водата, отоплението, разхода на вода.