Skip to main content

Проектите в категория „Идеалната баня Tonic II“ – част III

 01_Кристина ГюроваПроект: Modern Vintage

Автор: арх. Кристина Гюрова и арх. Николай Ковачев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/66/

Описание на проекта:

Характерна особеност на банята е присъствието на скосен таван във формирането на нейния обем. Проектното предложение подчертава присъствието му с умишленото изявяване на елементите на покривната конструкция в интериор. Обемно-пространственото решение на банята също е подчинено на основната геометрия. Въведена е свободностояща стена, която се явява акцент и едновременно с това естествено формира отделни кътове в пространството.

Използваните материали, а по-конкретно дървената обшивка и наличието на щори от сходен материал, допълнително подчертават излъчването на банята. За подходяща е счетена комбинацията на дървото с тъмна алуминиева дограма. Така подбраните материали оставят изявени продуктите от колекцията Tonic II, които контрастират със своите елегантни линии. В допълнение на визията са подбрани подходящи осветителни и отоплителни тела.

Наличието на витрина между банята и спалнята с дрешник създава силна визуална връзка между помещенията и предполага тяхното единно решаване.

 

02_Михаела СтайковаПроект: ИДЕАЛНАТА БАНЯ

Автор: Михаела Стайкова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/32/

Описание на проекта:

Идеалната баня е:

– функционална;

– светла;

– просторна;

– чиста като дизайн;

– с преобладаващи естествени материали;

– твоето лично място не само за хигиена, но и за почивка!

 

03_Михаил ВърбановПроект: Sand in the Sky

Автор: Михаил Върбанов, Baraka design lab

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/64/

Описание на проекта:

Вдъхновението за проекта идва от развиващия се свят, в който индустрия е в контраст с  природата и стремежа да намерим баланса и хармонията между тях, съчетавайки ги в едно цяло. В проекта е заложена цялостна концепция и хармония между противоположностите и контрастите, природа – индустрия, дърво – метал, черно – бяло, студено – топло. В банята е използвано състарено дърво и метал, подовата настилка е изпълнена със саморазливна епоксидна подова система в небесни цветове, а по средата са вградени метални кутии с пясък и отгоре запълнени с полимер.

Черния цвят се получава, когато повърхността на даден предмет поглъща падащата върху него светлина. Това е идеален цвят за контрасти. Поставен редом с другите цветове и особено топлите, той създава изразителни цветови комбинации. Използване на черния цвят е синоним на изисканост, елегентност и модерен стил.

Отдясно на входа в банята е монтирана плачеща водна стена с принт. Плачещата водна стена е съоръжение, при което се стича вода по стъкло, като водата се обръща в свой кръговрат без да се налага използването на постоянен поток от чиста вода, който осигурява спокойствие и лично пространство.

 

04_Надежда ВаневаПроект: Бяла тишина

Автор: ланд.арх. Надежда Ванева, Дизайнерско студио ILLUMINARTE

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/13/

Описание на проекта:

Банята е място, където искаме да си починем след напрегнат ден. Какво по-релаксиращо усещане от топла вана или душ сред бял интериор, напомнящ за снежна Скандинавия!

Цветовата схема е в преобладаващо бяло, но има елементи дърво и сиви тонове. Търсена е мекотата и спокойствието, които да превърнат банята в място за домашна спа-терапия.

 

 

05_Яна МариноваПроект: Floating Melody

Автор: арх. Яна Маринова и арх. Георги Генев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/16/

Описание на проекта:

Пространството е решено на две нива, които очертават условно интензивна и тиха зона. Към първата спадат мивка с плот и шкафове за съхранение, тоалетна и биде. Столът, близо до прозореца, създава удобство за различни дейности или просто да се полюбуваш на гледката отвън, усамотявайки се.

В тихата зона са разположени душ и вана. Ключов елемент там се явява водата, стичаща се по стената и падаща в плитко корито. Подът е решен с бетонови плочи, които създават усещането, че се носят по повърхността на водата.

Използваните материали и тяхното съчетание имат за цел да създадат усещането за лекота и застиналост, противопоставяйки се на динамичното ежедневие.

Единствено течащата вода нарушава това спокойствие и със своята тиха песен пренася човек в света на въображението. Малки зелени ивици допълват хармонията.

В долната част за подова настилка са подбрани плочки в графитен цвят, които създават дълбочина и мислено продължават течащата вода. Стените, които не са с видим бетон, както и таванът са със светла мазилка с цел отваряне на пространството.

 

 

06_Николай КовачевПроект: EVERGREEN

Автор: арх. Николай Ковачев и арх. Кристина Гюрова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/62/

Описание на проекта:

Предимство на проектното предложение е ясното дефинирана на зони в пространството. Предвижда се изграждане на преградни стени, които да служат като паравани към по-интимните части на банята.

На по-висока стена (Н=200см) в центъра на помещението са поставени мивки. Стената се явява акцент в пространството със своето разположение и цветово решение. На втора по-ниска преграда (Н=130см) са вградени структура-вградено казанче за конзолната тоалетна чиния и инсталационна рамка за конзолното биде.

Заложено е на присъствието на зеленина. По стените хармонично спрямо прозоречните отвори са организирани дървени кашпи с екстензивна растителност, а скрито осветление е предвидено от долната им страна.

 

07_Павлин БенковПроект: Игра на сенки

Автор: арх. Павлин Бенков

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/60/

Описание на проекта:

Цялостното оформление на интериорното пространство е продиктувано от изчистената визия на серията Tonic II. Използването на прости материали и ахроматични цветове поставя помещението на заден план, като така основни действащи лица стават продуктите и хората, а интеракцията между тях се превръща в събитие. Дървесните нотки внасят топлина и засилват преобладаващото усещане за минималистичен лукс.

 

08_Петя БобеваПроект: X Windows

Автор: Петя Бобева-Каменова, Димитър Вранчев, Мая Мишкова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/71/

Описание на проекта:

Разработеният проект е баня, съчетаваща в себе си всички функции на това

помещение. Характерно за архитектурния план на помещението е, че на три от четирите страни, ситуирани прозорци и врата. Тези дадености са базата за

разработване на характерния и оригинален дизайн. Размерът на прозорците на

северната стена е използван за оформянето на растер, чрез скалиране и ротиране по

хоризонтал и вертикал. Получената геометрична решетка взаимодейства с

архитектурната даденост и оптически тушира визуалното въздействие на прозорците.

Този растер се използва и при организирането на пространството.

Изчистената геометрия и меките линии на използваните продукти от серията Tonic II

хармонират с геометричния растер на северната и западната стена, създавайки

неповторима атмосфера в помещението.

 

09_Христо ТосковПроект: Тюркоаз

Автор: Христо Тосков

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/1/2/

Описание на проекта:

Море, слънце, свобода – това ни казва „ТЮРКОАЗ“. Минималистична лекота и спокойствие съчетано с дърво, обхващащо голяма част от банята. Помещението е проектирано така, че да се наслаждавате на гледката и да усещате лекия бриз, който носи със себе си мирис на море.

Баня, в която да се отпуснете и усетите спокойствието, което носи морето. Цветове взети от природата и така съчетани, че да бъдете себе си и да обичате това помещение. „ТЮРКОАЗ“ е скъпоценен камък във всеки един смисъл!