Skip to main content

Проектите в категория „Оптимизираната баня“

В категорията „Оптимизираната баняучастниците бяха предизвикани да оптимизират реално съществуваща баня, като се съобразят с нуждите и желанията на нейните обитатели.

 

01_Александър НиколаевПроект: Баня от частен дом

Автор: Александър Николаев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/77/

Описание на проекта:

Дизайнът на банята е вдъхновен от цялостното усещане за отвореност на

къщата, съчетано с нестандартни решения. Разпределението на цялостното обзавеждане за банята е водено от функционалност и ергономичност.

При влизане в банята централна позиция заема мивката, която естествено

се осветява от коригираните големи прозорци в помещението, което е

съобразено с желанието на клиента за голямо количество естествена светлина. Разделянето на помещението две части – мокра и суха зона, също е съобразено с основния критерий на клиента да не харесва бани изцяло с плочки.

Подът на помещението е решен с тъмен гранитогрес, допълнен с цветно

пано за разчупване на подовата настилка. Банята е разделена визуално на две

зони: светла – покрита с дървената ламперия и латекс в светъл цвят и тъмна.

Като тъмната обхваща зоната покрай мивката, както и душовата зона, чрез

тъмните плочки се предава по интимна обстановка.

Разделението на осветлението е в: поддушово пространство, зона пред огледалото и мивката и обща зона в банята.

 

 

02_Бианка МариноваПроект: Българският отпечатък в съвременната баня

Автор: Бианка Маринова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/73/

Описание на проекта:

В проекта е разработена реално съществуваща баня (тоалетната е в отделно помещение) в жилищен блок – гр. Ботевград. Банята е малка и за да бъде разширена,

е усвоено пространството за съхранение непосредствено до нея.

Идеи почерпих от народните носии и домашния бит на обикновения българин. Формите са геометрични и заоблени. В дизайна са използвани най-често срещаните цветове – черен, червен и бял и орнаменти от бродерии на народни носии и плетени дантели.

Черен – загадъчен, предизвикващ любопитството, привличащ и плашещ. Призовава човека да освободи своята същност – човек трябва да мине през черното, за да познае бялото.

Червен – олицетворява могъществото, силата, волята за победа. Подпомага дейността на жлезите с вътрешна секреция, изработката на адреналин, повишава температурата на тялото, прави мускулите еластични, а ставите – подвижни.

Бледосив – свързва противоположните качества на черния и белия цвят. Единствената цел е стабилност и хармония. Сивият цвят навява самота – намира се на границата между черния и белия.

Бял – характеризира съвършенството и завършеността, демонстрира абсолютното и окончателно решение, пълната свобода на възможностите и премахване на

препятствията. Фундаменталното му качество е равенството. Той винаги вдъхновява, помага и внушава определена вяра. Белият цвят е символ на социалното съгласие и мира.

 

 

03_Бисер ГеоргиевПроект: Compact

Автор: Бисер Георгиев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/67/

Описание на проекта:

Проектът представя идея за малка и компактна баня с размери 220 х 140 cm. Исках да има в нея: мивка, тоалетна, душ за двама и пространство за съхранение на вещи. За целта опаковах тръбите за единия душ, за да направя рафт, на който да се слагат шампоани и др. С цел да спечеля още повече пространство, използвах техническия отвор, през който минават тръбите и окабеляването, за да създам допълнителни ниши със стъклени рафтове.

Цветовете, които използвам са бял и зелен, за да бъде светла и свежа. Мебелите са избелен дъб, което внася топлина.

 

04_Божана ЙордановаПроект: Uncle´s bath

Автор: Божана Йорданова

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/15/

Описание на проекта:

Панелните блокове и панелните жилищни комплекси са неразделна част от облика на почти всеки български град. Банята в представения проект „Uncle´s bath” е 2,6 кв.м. Апартаментът се намира в гр. Стара Загора, а собственикът и е млад мъж, несемеен. Основното изискване беше да се оформи душ кабина и да има достатъчно място за съхранение на вещи. За да се осъществи това, се налага цялостна ВИК корекция по

вертикални и хоризонтални водопроводни щрангове, а водомерите се изместват в новоизградения „куфар“ от гипсокартон в десния ъгъл на помещението. Така се оформят ниши за съхранение на вещи. Зоната за душ-кабината е ограничена с помощта на стъклена сгъваема врата. Тоалетното казанче е ъглов моноблок, който позволява най-пълноценно да се оползотвори ограниченото пространство. Мивката е в непосредствена близост до вратата на помещението. Благодарение на възможните комбинации с мебели за съхранение увеличаваме още пространството за съхранение на вещи.

В заключение мога да кажа, че благодарение на продуктите на Ideal Standard успяха да превърнат тази на пръв поглед неугледна баня в едно БИЖУ… малко, но БИЖУ!

 

 

05_Георги АнастасовПроект: РЕНОВИРАНА БАНЯ

Автор: арх. Георги Анастасов и арх. Искра Анастасова, Архитектурно студио ИГА КОНСУЛТ ЕООД

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/41/

Описание на проекта:

Съществуващата малка баня е с площ 4 кв.м. и е изградена през 1992 г. Стените и пода са облицовани с керамични плочки. Окаченият таван е от боядисани метални ламели.

Реновиране: необходимостта от отстраняване на скрити течове във ВиК инсталация, както и естествената амортизация на банята и желанието да се подобри това важно помещение на жилището във функционално и визуално отношение, доведе до проектирането и реализирането на новия дизайн.

Реализация: съществуващата баня беше напълно разрушена до тухла и стоманобетонова плоча. Изгради се изцяло нова водопроводна и канализационна инсталация. Ежедневното и многократно използване на банята от цялото семейство функционално налага заместването на ваната с душ в по-широко пространство. Премахва се бидето и функцията му се поема от ръчен хигиенен душ към тоалетната чиния и така се създава удобен подход към душа и възможност за използване на по-голяма мивка. Изгражда се нова пластична стена от водоустойчив гипсокартон, която скрива вертикалните канализационни и отоплителни тръби, както и носещата структура на конзолния WC. Същевременно се създават три декоративни и функционални стенни ниши с первази от естествен камък с възможност за стъклени рафтчета и огледало над мивката.

Изчистеният дизайн на банята хармонира на естетиката на избраните прибори производство на Ideal Standard.

 

08_Ралица НакеваПроект: Tactile Bathroom

Автор: Ралица Накева

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/54/

Описание на проекта:

246 милиона души по света страдат от нарушено зрение, което превръща ежедневните им ритуали в банята в истинско предизвикателство. Целта на настоящия проект е създаване на достъпна и релаксираща среда за човек с частична загуба на зрението в реално помещение от 5,4 кв. м, чието съществуващо разпределение е хаотично, без пространства за съхранение, с остарели и неподходящи облицовки, настилки и мебели.

Tactile Bathroom предлага набор от решения за оптимизиране на банята, превръщайки я в пространство без ограничения, съобразено със специфичните нужди на нейния потребител. Като предназначението на всеки един от елементите на интериора е да компенсира слабото визуално възприятие с тактилно такова.

Първа стъпка в подобряването на плана на помещението е подреждането на основните мебели в ясна, четлива ос и коригирането на диагоналното разположение на старата тоалетна. Хората със зрителни нарушения се ориентират посредством контраста на цветове и текстури. Разчитат на репери, които трасират пространството и определят посоката на придвижване, именно затова логичната последователност на тоалетната, мивката и душа са подчертани с предупредителна оребрена настилка в сигнален цвят, даваща тактилна информация за тяхното местоположение.

Жълтият цвят е подбран на базата на интернационалното му зрително тълкувание: „Внимание!“. Подчертаването на всички потенциални опасности в банята целят пълна самостоятелност на потребителя, а текстурите с различен релеф, хидромасажният душ от серията “Moments” и озеленената стена стимулират сетивата.

 

 

 

07_Игнат ГеоргиевПроект: Хармония

Автор: Игнат Георгиев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/42/

Описание на проекта:

Банята, която представям се използва от всички членове на семейството. За всеки един трябваше да намеря начин, по който да го приканя да изрази себе си и да се чувства спокойно в кътчето от дома, което ни свързва с природата посредством водата – основен източник на енергия и живот.

Желанието на домакините бе да може да се поддържа лесно и също така да предлага удобен достъп за съхранение на принадлежности в банята.

Зоната с душа е отделена с параван, за да се запази останалата част суха. Нишите в стената, колоната и шкафа под мивката допълват функционалността на малката баня. Плочки, имитиращи дърво, са друг елемент от природата, който внася топлина и уют. Допълнените с мозайка стени за по-луксозна атмосфера са нов модерен начин да се подчертае блясъка на помещението.

Зеленината от естествен скандинавски мъх обединява останалите компоненти и създава зареждащо с настроение утро и изпълнен със спокойствие и наслада вечерен ритуал. Зеленината е изключително подходяща, тъй като се храни от влажността във въздуха и в същото време абсорбира шума. Използваните материали за стените са водоустойчиви мазилки с Bio Protect формула.

 

09_Ралица НяголоваПроект: Scent of stone

Автор: Ралица Няголова, Дизайнерско студио SmartDesign

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/19/

Описание на проекта:

Реших да направя проект на собствената си баня, за да мога да усетя как се чувстват хората, когато решат да използват услугите на дизайнер. Помещението се намира в панелно жилище и не е с много големи размери. Идеята на проекта е да се използва възможно най-рационално всяко ъгълче и пространство. Стилът и дизайнът са комбинация между рустик и съвременни мебели и аксесоари за баня. Всички знаем, че стила рустик се създава със старинни вещи, но как ли би изглеждал ако вкараме нотка на съвременния стил? Съчетанието е между паркет, плот и аксесоари в цвят бамбук и фаянс, имитиращ камък в жълто. Смесителите и аксесоарите са хром и чисто стъкло. Паркетът е разположен до душ панела, където е отлят малък праг, за да не прелее вода, а под скарата, която служи за поддушово корито има разположен линеен сифон, за по-добро оттичане на водата. В ляво от вратата има ниша, която идеално се запълва от колона за съхранение на вещи в цвят бамбук.

Акцентът е поставен върху вторичното осветление, което е буркан с боб и изкуствена или истинска свещ в него. Гредите в цвят бамбук също допринассят за подчертаване на старинния стил, а що се отнася до камъка… в случая е задължителен!

 

10_Ралица Няголова и Ивайло ИскреновПроект: FREEDOM

Автор: Ралица Няголова и Ивайло Искренов, Дизайнерско студио SmartDesign

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/33/

Описание на проекта:

Идеята на проекта е да внесе простор, светлина и чистота в банята. Нарекохме го “Freedom” – „Свобода”, защото според нас тази дума най – точно го описва. Изчистени линии, бяла санитария и мебели за баня, без много аксесоари. Съобразихме се с изискванията на клиентите и пресъздадохме техните идеали за перфектната баня пречупени през призмата на нашите виждания за перфектния дизайн. Резултатът за нас е оптимално добър, защото клиентите останаха удовлетворени.

Запазихме мястото на мивката, но изкарахме бойлера, който беше над нея във външно помещение, така че да създаде простор. Поставихме душ кабина. Моноблокът също бе леко преместен от старото си положение и до него е монтирано биде.

Отстранихме радиатора и мястото, което остана зад вратата, пасна идеално за колона за съхранение на вещи.

За акцент поставихме няколко канапени топки, които са в тъмен дървесен цвят, за да подчертаем интериора като цяло.

Поставихме декора зад душ кабината, тъй като това е мястото, което се разкрива, отваряйки вратата на помещението.

 

11_Светлозар СтефановПроект: Баня Винчев

Автор: Светлозар Стефанов, Архитектурно студио АРЕА -БГ ЕООД

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/45/

Описание на проекта:

Банята е част от  проект за еднофамилна жилищна сграда в гр.Севлиево.  Функционално банята е свързана със спалнята и с гардеробната. Тя е на западната фасада с директно осветление. Интериорът е съобразен с конкретните изисквания на клиента, обемно-пространствени и функционални проучвания, както и с новите тенденции, технологични достижения на санитарна техника и арматурата на Ideal Standard.

Анализът на потребностите на двойката, използваща баня към спълня показват следните зависимости:

  1. Най използваното място са мивките с огледалото и хавлийниците, сешоара и плота на мивката;
  2. Тоалетната и бидето;
  3. Душ кабината;
  4. Хидромасажната вана.

При изготвяне на проекта са спазени и съответно акцентирани площите пред въпросните четири къта в банята. Централно място заемат двата най-използвани къта – мивката и тоалетната.

При оформянето на къта на хидромасажната вана е изхождано от идеята, че тя се ползва, когато имаш повече време. Затова около нея има прозорци на юг и запад.

 

 

12_Явор ШумановПроект: Баня „ТРАДИЦИЯ“

Автор: Явор Шуманов, Архитектурно студио 2 Studio

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/51/

Описание на проекта:

Единствената баня в маломерно жилище е преустроена, така че да доставя необходимия комфорт на обитателите си. Желанието на обитателите е да се обособи душ зона, за да не се мокри всичко, когато се използва душът. Друго важно желание е да има място за съхранение на лични принадлежности, препарати и други необходими в ежедневието неща. Тази малка баня е истинско предизвикателство откъм функционална схема. За да поместим необходимото санитарна оборудване сме използвали компактни мебели от серията Connect Space.

Обособяването на мокра и суха зона, освен очевидните предимства, позволява и разполагане на мебели за съхранение. Специфично е решението за мебел/врата, вградена в стената. За да създадем усещане за повече простор, използваме огледала, изпълващи нишата зад тоалетната и стената пред умивалника.

Акцентът в дизайна на банята е намигване към миналото чрез мозайка с фолклорни мотиви и „дървен“ под.

 

 

06_Детелин ЙончевПроект: Тодор Живков и леля Фънди

Автор: Детелин Йончев

http://www.banianagodinata.com/pages/Projects/2/48/

Описание на проекта:

Банята, която съм разработил е стара комунистическа баня в упадъчен стил, върху

която съм надградил нови елементи.

Цветът, който съм използвал за стените е жълто, което е препратка към социалистическия строй в България. Цялата баня е социално философски насочена. В нея не съм търсил естетическото, а метафизическата комуникация със зрителя. Тя

разкрива лошата синхронизация на незабравеното старо, което е оставило силен

белег с новото, което безсилно се опитва да се наложи, но не може да замаскира

старото.