Skip to main content

Баня на годината 2016 е в очакване на оригинални и вдъхновяващи проекти

Конкурсът за интериорен дизайн „Баня на годината 2016“, превърнал се в ежегодна традиция на Ideal Standard, е в разгара си. Състезателният формат приветства всички креативни решения на сайта http://www.banianagodinata.com, категориите са три – „Connect Air в спалнята“, „Зона за освежаване в нощен клуб“ и „Оазис сред работната среда“, а крайният срок за регистрация и подаване на документи е 13-ти януари 2017 г.
Стартът на тазгодишното издание беше в края на октомври 2016, а концепцията на конкурса се реализира под мотото „Създай идеалната баня на 2016“. Млади дизайнери, архитекти, студенти и хора на свободна практика отново ще могат да предизвикат усета си към симбиозата между красота и функционалност, а най-добрите ще бъдат отличени. Победителите във всяка от трите категории в „Баня на годината 2016“ ще получат парични награди в размер на 2000 лв., а избраните на второ и трето място – предметни награди. Проектите с най-много точки от онлайн гласуването ще спечелят приза „Баня на публиката“ и награден ваучер на стойност 1000 лв. за покупка на продукти на Ideal Standard.
За пръв път 13-членното жури ще оценява анонимно всички автори на проекти, а техните имена ще бъдат обявени на сайта след края на гласуването. Периодът, в който публиката също може да даде своя глас за фаворит в отделните категории в сайта на конкурса, е от 1-ви до 13-ти февруари 2017 г. Този вот ще донесе престижното отличие „Ideal Standard Баня на публиката 2016“ на победителя във всяка категория. По традиция 20 от участвалите в гласуването посетители на сайта ще бъдат изтеглени на случаен принцип и ще получат предметни награди от Ideal Standard.
Категориите тази година провокират не само техническите умения и професионални качества на кандидатите, но дават гаранции за истинско предизвикателство пред креативната мисъл.Connect Air в спалнятае свързана с проектирането на отворени бани към спалнята с новата колекция “Connect Air” на Ideal Standard. Тя е създадена през 2016 от един от най-успешните продуктови дизайнери в Европа Робин Левин и съчетава практичност, стил и красота. Уединението и уюта, с които хората припознават най-личното място в дома, отключват подходяща препратка към съчетание с отворената баня. Тази хармонична конфигурация е предизвикателство за интериора като творческо изпълнение, но и интериорът като смела фантазия за спокойствие и деликатност. Спалнята остава контролирана зона за комфорт, но отваря вратите си към банята и позволява усещане за цялост и завършеност на любимото пространство. Баня в спалнята, която не е ограничена от стени, а е естествено продължение на интериорното решение, би била един своебразен домашен оазис и страхотен призив за развихрено въображение на всички, осмелили се да я проектират.
Втората категория, в която участниците ще се съревновават на полето на иновативното творчество, е Зона за освежаване в нощен клуб. Балансът между красота и функционалност тук предтсавлява търсен ефект на заданието, тъй като прекарването в нощно заведение, до голяма степен, се определя и от това помещение. Пространството, в което всеки може да се оттегли далеч от шума и за малко уединение, следва да бъде истински приятно и в унисон с търсеното спокойствие. Зоната за освежаване вече придобива ново измерение, със свой собствен облик и характер, който следва да бъде прецизно изпълнен с креативност и дълбочина.
Третата категория, Оазис сред работната среда – санитарните помещения в офиси клас „А“, предизвиква участниците да вложат индивидуален почерк и усещане за пространство. Работното място често се характеризира със стрес и напрежение, но има начин да бъде асоциирано и с продуктивна и вдъхновяваща атмосфера. Хората прекарват на работното място огромен процент от своето време и трябва да бъдат поставени в подобаващи условия. Санитарните помещения в офисите са удобно място за оставане „насаме със себе си“, а продуктите на Ideal Standard могат да осигурят усещане за спокойствие, комфорт и чистота – търсеният ефект от атрактивните идеи на участниците в конкурса.
Партньори на тазгодишното издание на конкурса са „Градът Медиа Груп“, сп. „Наш дом“, сп. „Идеален дом“, сп. Bravacasa, професионалната платформа на интериорните дизайнери DIBLA, Асоциацията на интериорните дизанери в България, сп. „Още за къщата“, сп. „Мебелен дизайн“, сп. „Магазин“, сп. „Жилища“, В2В медиа и Veiw Sofia.
Финалът на Баня на годината 2016 е планиран за 16 февруари 2017, когато ще бъдат отличени победителите в трите категории на „Ideal Standard Баня на годината 2016“, както и носителите на приза „Ideal Standard Баня на публиката 2016”.