Skip to main content

Роберто Паломба към дизайнерите: Be a MASTER, not a STAR!


Роберто Паломба е носител на множество международни награди. Той бе председател на журито на престижния национален конкурс „Баня на годината 2019“. Само да припомним, че сътрудничеството между Ideal Standard и Роберто Паломба започва в края на 2018 година.

„Дизайнерите, с които досега сме работили, издигнаха културата в дизайна на Ideal Standard, оставяйки зад себе си богато наследство на рисунки и архиви“, каза Торстен Тюрлинг, главен изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл. „След като бяхме възпитани“ от тези майстори в дизайна и представящи по света италианския дизайн във всичките му аспекти, то за Ideal Standard можехме да мислим само за Людовика и Роберто Паломба, за да изследваме това наследство и го „преведем“ в 21-ви век. „Това сътрудничество е крайъгълен камък за Ideal Standard. Ние съобщаваме за създаването на Дизайнерско студио в Милано с главен дизайнер Роберто Паломба. Простотата в дизайна започва с традицията и завършва с иновацията. И както Роберто казва: „Ние проследяваме нашето минало, за да изковем бъдещето си“. В коментар за това сътрудничество Роберто Паломба казва: „Когато нещо е направено правилно, проект с добър дизайн, то надхвърля своята функция и става вечно. Някои от дизайнерските продукти на Ideal Standard, създадени от италианските икони Ponti и Castiglioni са точно такива примери. Имам привилегията и честта да последвам създаденото от тези италиански майстори и да подкрепя Ideal Standard да продължат това пътуване в дизайна и развитието на иновациите, което още веднъж ще предопределят не само дизайна на банята, а дизайна като цяло.“

Като председател на конкурса „Ideal Standard Баня на годината 2019“ Роберто Паломба даде няколко интервюта за български медии, в които основният му съвет към дизайнерите е: Be a Master, not a Star!

В две части ще представим компилация от интервютата.

Сп. Наш дом: Вие сте председател на журито в конкурса на „Идеал Стандарт”, какви са впечатленията ви от тазгодишните участници?

Много качествени проекти. Всички участници са се придържали към еволюцията на банята, като са се опитали да създадат помещение, където да се чувстваш добре и със силен фокус върху технологиите. Бях приятно изненадан от високото ниво.

HighViewArt: Как оценявате проектите в конкурса „Баня на годината”? Кой проект ви впечатли най-силно и с какво?

Много съм изненадан! Интересни проекти, някои от тях наистина забележителни! Поздравления за всички млади дизайнери! Вярвам, че конкурси като „Баня на годината“ показват нови визии и иновации в дизайна чрез младите творци и техните идеи. Това е отлична възможност за развитие и растеж!

Idei.bg: Вие бяхте председател на журито на конкурса “Баня на годината 2019”. Какви са вашите впечатления от проектите, конкурса и тенденциите в дизайна на бани?

Много съм изненадан! Интересни проекти, с добро отношение към детайла! Но моля ви, не ме питайте за тенденции, аз не съм стилист, аз съм дизайнер. Тенденциите се следват от тези, които нямат идеи и копират иновациите на другите. В днешно време нямаме нужда от звезди, а от нови учители.

Сп. Ева: От кога е сътрудничеството ви с Ideal Standard?

Ideal Standard преживява естествена еволюция по пътя, който винаги са предначертавали – да участват в значими проекти, свързани с иновациите и дизайнерската култура. Обадиха ни се да открием как да дешифрираме духа на времето и след това да го „преведем“ в продукти. Каква по-добра мисия за дизайнер от това да възстанови миналото и да проектира този дизайн към бъдещето.

Сп. Наш дом: Как се промени философията на „Идеал Стандарт” във връзка със сътрудничеството, което имате?

Нашето сътрудничество направи възможно да подчертаем много повече наследството на „Идеал Стандарт” – ценност, която отличава марката през годините, като възстановим връзката между минало и настояще с поглед към бъдещето.

Сп. Идеален дом: Мотото на Ideal Standard е „Заедно за по-добро“. Може ли този принцип да се реализира в съвременния начин на живот?

Ideal Standard работи постоянно, за да подобри живота на хората, стремейки се непрекъснато да гледа в бъдещето. И го прави заедно с архитекти, дизайнери, строителни фирми и партньорите си в строителството и научните изследвания.

Сп. Наш дом: Като главен дизайнер на „Идеал Стандарт”, какво ново ще предложите в това свое партньорство?

Това, от което се ръководим, е желанието да преоткрием за новото поколение ценностите, белязали успеха на бранда в европейската следвоенна цивилизация. Естетични, функционални и дизайнерски стойности, които трябва да бъдат върнати като идеи усещане в новата ера.

Сп. Градът: Каква е философията на модерната баня – какви са предпочитанията и нуждите на потребителите и гостите? Каква е трансформацията на съоръженията в банята и тоалетната?

Ключовата дума е преживяване – новата баня е място, където всеки от нас преминава през определено изживяване (грижа за тялото, релаксация, добро цялостно усещане, време за себе си), а не само функционалност. Днес банята се използва също за други моменти, например замислете се колко време прекарват и мъжете и жените в тази стая, посвещавайки се на ритуалите за красота и всичко, което е свързано с грижите за себе си. Преди беше чудо дори да имаш баня в къщата си, днес да имаш една или дори две се счита за нормално. Това вече не е място, през което просто преминаваш за кратко, а място за почивка. Доказателство за това е, че преди мивката имаше колона и до огледалото имаше малко шкафче за продукти вместо това днес под мивката, която има напълно различни форми, може да има дори функционални места за съхранение на вещи.

Сп. Идеален дом: Вашата първа колекция за Ideal Standard се отличава с хармония между ясна геометрия, минимализъм и функционалност. Откъде почерпихте вдъхновение?

Колекцията Conca е еволюция на оригиналния дизайн на Paolo Tilche за Ideal Standard. Запазих същността и отличителните черти на тази емблематична колекция, но я пренесох в настоящето. Създадох комбинация от функции, геометрични пропорции и чисти линии, която да отговори на съвременните жизнени потребности.

HighViewArt: Какво ви се иска да присъства по-осезаемо в съвременния дизайн и какво бихте очаквали от бъдещите проекти в „Баня на Годината“ на Идеал стандарт?

Това, което ме мотивира, е желанието да припомня на младите дизайнери ценностите на Идеал Стандарт, които бележат успеха на марката и символизират следвоенната европейска култура. Естетиката, функционалността и дизайнът са ценности, към които трябва да се завърнем, за да имат те значима роля и в новата ера.