Skip to main content

Роберто Паломба: Нашата мисия за Ideal Standard е да възстановява миналото като проектираме дизайна на бъдещето

Световноизвестният дизайнер Роберто Паломба е част от златната двойка на италианския дизайн, заедно с Людовика Серафини. Тяхното архитектурно студио Palomba Serafini Associati проектира от повече от 25 години продукти, които не следват тенденциите.

Високото качество на проектите им е техният отличителен знак. Те си сътрудничат с най-престижните дизайнерски марки в света, а по-голяма част от продуктите им, проектирани от 1994 г. насам, все още се произвеждат.

Техните продукти се раждат не само, за да устояват на пазара, но и за да бъдат тихи и верни спътници в живота на хората, които са ги избрали. Ключът към техните успехи е способността в един свят, който крещи и отчаяно се опитва да бъде забелязан, да предоставят трайно щастие и благополучие, като с право стават участници в ежедневния живот.

Паломба оглави журито на националния конкурс Баня на годината 2019 и също така е главен дизайнер на новите колекции на Ideal Standard. Представяме ви втората част от компилацията от интервютата, които Паломба даде пред българските медии.

Сп. Ева: Г-н Паломба, каква е виждането ви за съвременния начин на живот, променят ли се всекидневните навици и как дизайнът може да отговори на това? Какво е основното предизвикателство към дизайнера днес?

Мисля, че дизайнът има фундаментално значение, защото все повече представя смисъла на нещата. Вярвам също, че дизайнерите носят голяма отговорност да дадат пример за правилно отношение към проблемите на съвременното общество, помислете например за темата, свързана с екологията.

Но дизайнерите трябва да спрат да бъдат звезди и да се върнат към хората, да гледат на обществото като цел на своята работа.

Сп. Идеален дом: Студио „Людовика и Роберто Паломба“ създаде през последните години дизайнерски продукти за банята. С какво ви изкушава тази зона?

Искахме да разчупим визията на място, което в миналото се е смятало за сервизно помещение и да придадем на банята същата важност като на другите зони в дома. Това не беше цел, която сме си поставили сами, а нещо, което се роди от нуждата и желанието да създаваме пространства, отговарящи на креативността ни.

HighViewArt: Естетика, функционалност, нови технологии и материали – от къде тръгвате, когато започвате работа по нов проект за баня?

Това, което целим когато започваме нов проект за баня е да създадем перфектното изживяване в това пространство. Комбинираме технологии, зони за релаксация, естествена светлина, както и изкуствено осветление. В днешно време банята е не просто сервизно помещение, а пространство, в което можеш да намериш себе си, лична зона на комфорт в дома.

Сп. Градът: Какви са тенденциите в дизайна на съвременната баня и тоалетна 2020: мебели, материали, цветове?

Тенденциите се следват от тези, които нямат идеи и копират иновациите на останалите. В днешно време не се нуждаем от звезди, а от нови учители. Днес няма само бяла или хромирана керамика, а завладяващи облицовки като плочки, които имат красива декорация, както и много нововъведения в смесителите. Така всеки може да създава по-добра среда, дори при сравнително ниски цени.

Сп. Наш дом: Как бихте дефинирали най-кратко вашия стил на работа? Кой е най-важният и основен принцип, който следвате?

Мога да обобщя нашия креативен процес през последните години с една дума – hypertextual, термин, който идва от света на технологиите, но най-добре изразява нашата философия – резултат от безкрайни връзки, като се започне от взаимодействие на мислите и интуицията между нас, стигайки до разнообразието в езиците. Всъщност, лесно е да разпознаеш в нашите проекти органични и геометрични изследвания, ред, създаден от безпорядък, обекти, които са част от нашата история.

Сп. Наш дом: Как се създава вечен дизайн?

През 90-те създадохме колекция, която и днес може да бъде намерена навсякъде – от Китай през Италия до Германия. Мога да кажа, че успях да създам контакт и диалог между хората. Нашата работа и работата на дизайна е на първо място диалог, комуникация отвъд времето и отвъд пространството, създаване на емоция, която генерира непреходен дизайн.

Сп. Идеален дом: Как дойде идеята за сътрудничество с Ideal Standard?

Ideal Standard върви съвсем естествено по пътя на развитието с важни иновативни и дизайнерски проекти. От компанията ни потърсиха, за да обсъдим начина, по който дешифрираме духа на времето и виждането ни как това може да се пренесе върху техните продукти. И какво по- хубаво от това да имаш мисията да възстановиш миналото, превръщайки го в дизайн за бъдещето!

Idei.bg: Ideal Standard има дизайнерските продукти, създадени от италианските икони Ponti и Castiglioni. Следвате ли тяхната линия или предпочитате да налагате нов стандарт?

Ideal Standard преживява естествена еволюция по пътя, по който винаги е участвала във важни продукти, свързани с иновациите и културата на дизайна. Те се свързаха с нас, за да им помогнем за разкодирането и прочита на духа на времето и пренасянето му върху продуктите.

Idei.bg: Какво ви мотивира да „възкресявате“ стария дизайн и да му давате нов живот, чрез модерна визия и иновация?

Това, което ме движи, е желанието ми да върна на новите поколения ценностите, които бележат успеха на една марка, представляваща съвремието в европейската следвоенна цивилизация. Естетични, функционални и дизайнерски стойности, които трябва да бъдат пресъздадени, за да имат допълнително значение, дори и през новата ера. Тези продукти обаче, трябва да бъдат преоткрити, за да могат да бъдат актуални. Не става въпрос за нов дизайн, а за преоткриване.

Сп. Наш дом: Живеем в трудни времена, ще промени ли кризата дизайна?

Мисля, че дизайнът има фундаментално значение, защото представя значението на нещата. Вярвам, че дизайнерите имат огромна отговорност да дават пример на поведение в решаването на проблемите на модерното общество, да вземем например темата за екологията.

Дизайнерите трябва да спрат да бъдат звезди и да се върнат към това да бъдат хора, които гледат на обществото като на цел на тяхната работа.