Skip to main content

Quadro Studio: За създаването на продукт са нужни хладнокръвие и горещината на страстта като смесването на студената и топлата вода:)

Quadro Studio е българско студио за промишлен дизайн, което е разработило над 10 серии продукти под марките Vidima и Ideal Standard.

Quadro Studio е основано през 2004 година в София от Антон Градинарски и Цоньо Пенев. И двамата са магистри по промишлен дизайн, завършили Русенски университет през 1996 година. Преди основаването на студиото, всеки от основателите следва своя професионален път – Цоньо е дизайнер на детски играчки, аниматор и дизайнер на опаковки и етикети, а Антон е дизайнер на телевизионна продукция и също дизайнер на опаковки и етикети. Осем  години след завършването си, успяват да реализират мечтата си да се занимават с промишлен дизайн, и то в собствено дизайнерско студио.

Разговаряме с Антон и Цоньо:

Как започнахте работа за първите си клиенти?

Първите клиенти намерихме след анализ на пазарни продукти и директен контакт с производители. След няколко успешни дизайна, които подобряват продажбите и оптимизират производствения процес на инвеститорите, Quadro Studio започна да бъде търсено и от по-големи български производители. С времето студиото започна да изпълнява проекти и за чужди компании.

Кой беше първият проект, който направихте за „Идеал Стандарт- Видима“:

Първият ни съвместен проект беше дизайн на ръкохватка, която да замени съществуващата в серия Vidima Seva Mix. След успешното реализиране на проекта, последва възлагане на дизайн на цяла серия смесители Vidima Seva Loop. По-късно ни възложиха и дизайн на серия керамика за Vidima.

Имате ли разработка и от по-висок клас?

След няколко успешни разработки, решихме да вмъкнем в предложенията ни и една концептуална разработка от по-висок клас. Разработката беше забелязана и се превръща в първия продукт по дизайн на Quadro Studio под марката Ideal Standard – това е тоалетната Connect Pure. По-късно екипът на Ideal Standard се обърна към нас да разработим серия смесители, които да допълнят серията керамика Connect Air, разработена от Робин Левин. Дизайнът на Quadro Studio се посрещна еднакво добре на пазарите Германия и Англия. За да се постигне до това, екипът съчета търсения минимализъм в силуета с минимализъм във формата, изграждайки тяло с един единствен ръб и проста, лесно четима геометрия, добавяйки щипка артистична чувственост и заменяйки преходите с радиус с такива с променливи, преливащи повърхнини.

Имате ли предпочитания в разработването на продукти?

Разработването на серии от по-ниските класове понякога е неблагодарна задача, защото правилното им позициониране в гамата на един производител налага компромиси във формата. Сериите от по-високите класове „тежат“ върху новата разработка също както изискванията за технологичност и ниска цена. Формата рядко може да бъде идейно чиста и представителна за работата на един дизайнер. Понякога обаче се намират пролуки, в които е възможно да се вместят чисти форми и в по-ниските класове. Seva Art и Seva Trinity са разработени с ограниченията, наложени от изискванията за ниска цена на производство и някои стандартни елементи, които да влязат в продуктите. Водеща е идеята за визуално опростяване и използване на нехарактерни за класа ясни повърхнини, без излишни детайли. Търсена е мекота и сила, без да има конфронтация с продуктите от високите гами.

Колко серии сте разработили под марките Vidima и Ideal Standard? Какви други продукти сте разработили?

Quadro Studio е разработило над 10 серии смесители. Освен изброените ето и за кои серии сме разработвали дизайни:

Опитът в технологиите, креативността, съобразяването с маркетинговото задание и намирането на удачни решения прави така, че студиото да заема челно място в България по разработки на продукти за баня, отоплителни уреди и бойлери, казино оборудване, фискални апарати и принтери, опаковки, транспортни средства, машини и други промишлено произвеждани изделия.

Как започва проектирането на продуктите ви? Какъв е процесът?

Всеки нов проект започва с внимателно проучване на пазарната ситуация и дълги разговори с мениджърите относно очакванията им, дискусии около технологиите, изчисляване на себестойност и търсене на проблеми, ниши, възможности, които да бъдат атакувани с нови идеи. Дизайнът е като вируса. Той не може да съществува сам за себе си, а търси слаби места, които да атакува и възможности, от които да се възползва. Ако е успешен, успява да се възпроизведе в голямо количество и постига ефективност. Случва се дори ограниченията да вдъхновят с предизвикателството да бъдат изпълнени. Те оформят рамката на бъдещата картина и могат дори да създадат първия щрих. Влизането в роля е другата необходимост. Продуктът има роля – да заеме полагащото му се място на пазара, мястото спрямо конкурентните продукти и спрямо останалите продукти в асортимента на производителя. Потребителите влизат в роли и дизайнерът трябва да умее да чете сценария. И също да влезе в роля, за да създаде прецизно адресиран продукт, като се отърси от някои залитания. За това понякога е нужно хладнокръвие, заедно с горещината от страстта на създаването. Също като смесването на топлата и студената вода в банята 🙂